Nova KORUPCIONAŠKA AFERA u Budvi: Zbog MILIONSKE transakcije očekuju se HAPŠENJA!

    2 godine pre 608 pregleda Izvor: kolektiv.me

Jedan od bivših čelnika Opštine Budva progovorio je pred specijalnim tužiocima kako i zbog čega je prije 11 godina iz gradske kase plaćeno 2.800.000 eura kredita nepoznate firme iz Urugvaja, ali i kako je estradni menadžer Radomir Raka Marić sa 700.000 eura pomogao lokalnoj upravi u tom poslu.

Time je praktično otvorena nova korupcionaška afera sa sjedištem u metropoli turizma, jer tu milionsku trasakciju nije odobrio lokalni parlament, niti se konkretno zna ko stoji iza firme kojoj je pokriven kredit, potvrđeno je nezvanično “Vijestima”.

Isti izvor saopštio je da se tim povodom uskoro mogu očekivati i nova hapšenja.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), na čijem je čelu Milivoje Katnić, nedavno su gradskim vlastima proslijedili dopis kojim traže da im se dostave raspoloživi spisi o tom slučaju – da li je postojala skupštinska odluka i zbog čega je milionski kredit uzet zarad firme “Lark business”, čije je sjedište u jednoj od najmanjih južnoameričkih država.

Katnićev tim zainteresovao se za taj slučaj početkom godine, nakon što im je kotorsko Osnovno državno tužilaštvo proslijedilo dokumentaciju o načinu na koji je Marić još 2008. godine platio 700.000 eura Crnogorskoj komeracijalnoj banci – da bi pomogao Opštini da izmiri dio kredita, kao i zbog čega se lokalana uprava kreditno milionski zadužila kako bi vratila dug privatne kompanije.

Osnovi sud u Kotoru tada je zaustavio parnični postupak koji je pokrenuo Marić, kako bi naplatio dug od Budve.

Nakon što je dobila nalaze vještaka, sutkinja kotorskog suda papire je proslijedila kolegama iz lokalnog tužilaštva, a ovi ih dostavili SDT-u.

Marićeva tužba

Marić je pred kotorskim sudom tužio Opštinu Budva, traživši da mu vrate novac koji im je dao.

U spisima predmeta u koje su “Vijesti” imale uvid, piše da je taj estradni menadžer u aprilu 2008. godine, u tri navrata uplatio 700.000 eura CKB-u, koje je banka preusmjerila tako što je 633.386,78 eura otišlo na izmirivanje kredita Opštine, dok je sa 66.613,22 eura zatvoren kredit izvjesnog D.D.

Objašnjava se da je sve počelo posljednjeg dana oktobra 2007. godine, kada je zaključen ugovor o kreditu između CKB i Glavnog računa trezora Opštine Budva, u iznosu 2.876.560,70 eura.

Taj novac preusmjeren je na zatvaranje kredita kompanije Lark busines S.A, koja nije registrovana u Crnoj Gori, već u Bjeljini, a sjedište firme je u Urugvaju. Predstavnici Opštine tokom sudskog procesa ostali su pri stavu da nema finansijskog traga u izvodima Sekretarijata za finansije o dugu koji pominje Marić.

“Imajući u vidu izjašnjenje vještaka iz kojeg se utvrđuje da u spisima predmeta ne postoji dokumentacija na osnovu koje je Radomir Marić uplatio sredstva CKB sa ciljem vraćanja kredita Opštine Budva, kao ni podatak o kompaniji Lark business, niti osnov po kome je Opština kreditom CKB zatvorila kredit ove firme, odnosno u spisima nema dokumentacije koje povezuju Opštinu i Lark business, te činjenica da nisu navedena lica iz CKB – inicijatora naloga odgovornih za interni nalog za transfer novca odobrenih po osnovu kredita Opštine a na račun Lark business, kao i za davanje usmjene instrukcije za zatvranje kredita D.D., to sud smatra da je u konkretnom slučaju neophodno spise predmeta proslijediti Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, a radi utvrđivanja da li postoji osnovana sumnja za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo koje se vodi po službenoj dužnosti”, navedeno je u rješenju tog suda, kada su papiri proslijeđeni tužiocima. Iz lokalnog Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva, pisano su još prošle godine kotorskom sudu dostavili mišljenje na nalaz vještaka, u kome su naveli da bi bilo neophodno ispitati sve aktere spornih novčanih transakcija, kako bi se utvrdilo osnov za isplate.

“Da se utvrdi da li su akteri spornih transkacija bili uopšte ovlašćeni za bilo kakvo davanje usmenih naloga banci, što bi umnogome dalo jasniju sliku da li su nalozi dati u skladu ili u suprotnosti sa imperativnim zakonskim normama“, navodi se u mišljenju opštinskog Sekretarijata.

Od Rolingstonsa do Katnića

Marić je bio ključna figura u vrijeme kada je Budva bila centar muzičkih dešavanja na Balkanu – kao menadžer posredovao je prilikom gostovanja Rolingstonsa na Jazu 2007. godine, odnosno gostovanja Madone godinu kasnije.

Ti muzički spektakli koštali su budvansku Opštinu više od deset miliona eura, a zatim se njima bavilo i Specijalno tužilaštvo.

Na čelu organizacionog odbora uoči koncerta Rolingstonsa bio je Svetozar Marović, osuđeni šef budvanske kriminalne grupe, koji se nalazi u bjekstvu.

Najnovije vijesti

Zov sukanja

30. novembra 2021. 16:39

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29664 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12966 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12326 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12002 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11810 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11105 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10526 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10374 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9086 pregleda
%d bloggers like this: