NOVA, PZP, DNP, SNP: U načelu prihvatili ponudu Krivokapića

    7 meseci pre 516 pregleda Izvor: rtcg.me

Predsjednici Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene, Demokratske narodne partije i Socijalističke narodne partije Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević i Vladimir Joković odgovorili su mandataru za sastav Vlade Zdravku Krivokapiću kojim načelno prihvataju njegovu ponudu. Dogovorena je raspodjela resora među tim partijama, a saopšteno je da će se o imenima izjansniti naknadno.

“Rukovođeni interesima građana koji su glasali za naše stranke i procjenjujući aktuelni politički trenutak kao veoma važan za sastavljanje nove Vlade Crne Gore, u današnjim razgovorima koje smo vodili zaključili smo sledeće:

I pored toga što je Vaša ponuda našim strankama za učešće u Vladi umanjena za jednog člana, u odnosu na ponudu koju ste nam dali 21. oktobra, mi smo odlučili da je načelno prihvatimo i da krenemo u predviđenu unutarstranačku proceduru provjere takve naše odluke i eventualnog izbora naših kadrova na te funkcije”, navodi se u azjedničkom saopštenju Mandića, Medojevića, Kneževića i Jokovića.

Njihov načelni dogovor podrazumijeva da će Nova srpska demokratija imenovati predstavnike za sljedeće resore: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo (nastalo podjelom MORT-a).

Pokret za promjene imenovaće predstavnike za sljedeće resore: potpredsjednik za demokratsku tranziciju i reforme i Ministarstvo prosvete.

Demokratska narodna partija imenovaće predstavnike za sljedeće resore: Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo javne uprave.

Socijalistička narodna partija će imenovati svoje predstavnike za sljedeće resore: Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo sporta i mladih.

“Zajednički smo odlučili da Vam vratimo ponuđeno Ministarstvo nauke, da slobodno raspolažete sa njim, onako kako smo Vam prepustili i druge dvije najvažnije funkcije u Vladi, Ministarstvo finansija i Generalnog sekretara Vlade. Što se tiče nas, to ministarstvo možete slobodno da ustupite nekoj drugoj stranci koja nije dobila svoje mjesto u Vladi ili da ga date nekome od nestranačkih ličnosti za koga smatrate da je adekvatno rešenje za taj resor”, kaže se u saopštenju.

Prema njihovim riječima i ovim činom vraćanja ministarstva koje im je ponuđeno, što je rijetkost u političkoj praksi, žele da poruče ukupnoj javnosti daim nisu važne fotelje već principi i jasno distanciranje u odnosu na dosadašnju jagmu i grabež za svaku funkciju, što je bila glavna karakteristika palog autokratskog režima.

“Ne sumnjamo da ćete prilikom izbora za ove funkcije koje smo Vam prepustili izabrati pogodne kandidate, vodeći računa o visokoj stručnosti, rodnoj ravnopravnosti, kao i regionalnoj zastupljenosti, ali nama je najvažnije da povedete računa o istorijatu tih osoba”, ističu oni.

Dodaju da ne bi željeli da ovim važnim funkcijama budu nagrađeni oni koji su bili ranije uvezani i spregnuti sa bivšim režimom.

“O konačnosti ove odluke, kao i imenima kandidata, izjasnićemo se naknadno, nakon sprovedenih, obaveznih stranačkih procedura. Kao što Vam je poznato, demokratija ne poznaje pravila izbora ministara po formuli „ko prođe na pismenom biće pozvan na usmeni“, ali je zato nemoguće zaobići osnovni demokratski mehanizam izjašnjavanja organa stranaka koje čine parlamentarnu većinu po ovako važnom pitanju izbora nove Vlade. Predsjednik SNP-a, Vladimir Joković posebno naglašava da je za njega, u krajnjem, jedino važna odluka GO SNP-a”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 21719 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8366 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7693 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7563 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7326 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7293 pregleda
%d bloggers like this: