Nova sistematizacija radnih mjesta će definisati optimalan broj radnika u Rudniku uglja

    2 sedmice pre 2886 pregleda Izvor: PV Informer

U skladu sa informacijama plasiranim medijima od strane rukovodstva Rudnika uglja Pljevlja i nadležnog ministarstva Vlade Crne Gore u rudniku postoji značajan višak zaposlenih koji opterećuje finansije preduzeća, posebno u administraciji preduzeća.

Po riječima Nemanje Lakovića, Izvršnog direktora Rudnika uglja u rudniku radi oko 1300 radnika sa nepovoljnom strukturom radnih mjesta, od kojih oko 300 radnika radi na određeno vrijeme od 3 godine,a rade na najtežim radnim mjestima. Radnici koji su primljeni na određeno vrijeme većinom rade direktno u proizvodnji i dobrom broju ističu ugovori.

Novi Izvršni direktor rudnika ističe da se upravo radi na novoj sistematizaciji radnih mjesta, koja će omogućiti da radnici koji su radili na određeno direktno u proizvodnji, a istekli su im ugovori, ponovo budu uposleni, jer rudniku fali radnika direktno u proizvodnji.

Po završetku sistematizacije radnih mjesta svi radnici će biti uposleni u skladu sa svojim kvalifikacijama. Rudnik planira da sa svojom građevinskom grupom izađe na tržište, a planira se u skladu sa formiranjem Sektora za pravednu tranziciju otvaranje fabrike za HTZ opremu,kao i nekih dodatnih poslova, što će omogućiti da se svim radnicima ponude adekvatna radna mjesta u skladu sa njihovom kvalifikacijom. Neće biti otpuštanja radnika, ali će svi radno angažovani morati zaraditi svoju platu.

Uskoro se očekuju i promjene u okviru rada menadžmenta na čijem čelu je Izvršni direktor preduzeća. Menadžment će biti osvježen ljudima iz privatnog sektora, koji su u svom dosadašnjem radu imali odlične rezultate.

U rudniku su svjesni da moraju posebnu pažnju posvetiti pravednoj tranziciji radnih mjesta i u skladu sa tim delegacija Rudnika uglja će uskoro prisustvovati forumu o pravednoj tranziciji u Velenju u Sloveniji. Datum zatvaranja Rudnika i termoelektrane nije moguće precizirati, ali se mora već raditi na iznalaženju drugih poslovnih mogućnosti kojima bi se što bezbolnije prevazišle promjene u načinu poslovanja.

U naredne dvije godine zbog velikih finansijskih izdataka za izmještanje rijeke Ćehotine, ulaganje značajnih sredstava za eksproprijaciju nepokretnosti u selu Kalušići, izgradnje stambene zgrade za radnike rudnika i osam mjeseci nemogućnosti da se u 2025. godini isporučuje ugalj za TE Pljevlja, potrebno je da svi radnici u rudniku daju maksimalan doprinos da se što bezbolnije prevaziđe težak period koji je pred preduzećem.