Nova vakcina protiv melanoma pokazala trajnu efikasnost

    1 mesec pre 374 pregleda Izvor: Tanjug/rtcg.me

Nova vakcina za liječenje melanoma ima ukupnu stopu preživljavanja od 96 odsto, pokazala je nova studija.

Farmaceutska kompanija Moderna i njihov partner „Merk i Ko” saopštili su da je njihova vakcina protiv raka kombinovana sa ljekom koji se koristi za liječenje raka Keitrud i da su rezultati pokazali trajnu efikasnost, prenosi Skaj njuz.

Ispitivanje na 157 pacijenata je pokazalo da su nakon dvije i po godine pacijenti sa melanomom koji su primili tu vakcinu imali ukupnu stopu preživljavanja od 96 odsto.

Decembarski izvještaj, koji je pratio stanje pacijenata u poslednje tri godine, otkrio je da je došlo do smanjenja rizika od recidiva ili smrti i to za 49 odsto među pacijentima koji su primili vakcine u odnosu na one koji su koristili samo lijek Keitrud.

Profesor Đorđina Long, kodirektor Instituta za melanom u Australiji, izjavila je da nova vakcina pruža mogućnost za transformaciju tretmana raka širom svijeta.

„Ova vakcina je jedno od najvećih dostignuća, ne samo kada je u pitanju melanom, nego i druge vrste raka”, dodala je Long.

Prema podacima Međunarodnog svjetskog fonda za istraživanje raka, od melanoma godišnje oboli više od 150.000 ljudi širom svijeta, prenosi Tanjug.