NOVA VLADA KREĆE OD PONEDJELJKA

    2 meseca pre 447 pregleda Izvor: vijesti.me

Crna Gora više nije jedina zemlja u regionu koja nije mijenjala vlast, pa je nakon izbora Alekse Bečića (Demokrate) za predsjednika parlamenta juče dobila i Vladu u kojoj nema DPS-a i njegovih političkih saveznika.

Novi premijer Zdravko Krivokapić i njegov kabinet izabrani su sa 41 glasom poslanika tri vladajuće koalicije – Za budućnost Crne Gore, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”.

Od ukupno 70 prisutnih poslanika, protiv je glasalo 28 iz DPS-a, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata Crne Gore, Socijaldemokratske partije, dok jedan poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu bio uzdržan. Preostalih 11 poslanika vladajuće partije nije bilo u sali, među kojima i sada već bivši premijer Duško Marković (DPS) i nekoliko njegovih ministara.

Nova vlada preuzima dužnost objavom odluke Skupštine u “Službenom listu”, a prema nezvaničnim informacijama i najavi vicepremijera Dritana Abazovića (GP URA) ona će već od ponedjeljka početi sa radom.

Nova Uredba o organizaciji državne uprave već je pripremljena i biće usvojena na prvoj sjednici, rekao je sagovornik. To je neophodno jer je promijenjen koncept Vlade, odnosno smanjen je broj ministarstva i njihovih direktorata. Krivokapićev kabinet ima ukupno 14 mjesta, uključujući i njegovo. Od toga jedno je potpredsjedničko, na kome je Abazović koji je i jedni političar u Vladi.

Na čelu 12 ministarstava su: Sergej Sekulović (MUP), Olivera Injac (Ministarstvo odbrane),Vladimir Leposavić (Ministarstvo pravde i manjinskih prava), Đorđe Radulović (Ministarstvo vanjskih poslova), Milojko Spajić (Ministarstvo finansija i socijalnog staranja), Vesna Bratić (Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta), Jelena Borovinić Bojović (Ministarstvo zdravlja), Jakov Milatović (Ministarstvo ekonomskog razvoja), Mladen Bojanić (Ministarstvo kapitalnih investicija),Tamara Srzentić (Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija), Ratko Mitrović (Ministarstvo ekologije, urbanizma i prostornog planiranja) i Aleksandar Stijović (Ministarstvo poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede).

Krivokapić je juče pozvao na zajedništvo i zaustavljanje podjela, navodeći da svi treba da grade bolju budućnost, zasnovanu na talentima i znanju.

Glasanju o izboru Vlade prethodila je trodnevna rasprava o ekspozeu mandatara, koja je uglavnom bila svedena na kritike opozicije što u njoj nema manjina i jasne vizije razvoja države. Predstavnici vlasti nijesu bili blagonakloni prema mandataru, a dio njih mu je zamjerio što u njegovoj najavi nema “kratkih rezova” predstavnika bivše vlasti.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13604 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8042 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7217 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6774 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6549 pregleda
%d bloggers like this: