Novčano nagraditi najbolje maturante

    1 mjesec pre 382 pregleda Izvor: dan.co.me

Iz Mreže nevladinih organizacija sjevera pozvali su aktuelnog predsjednika opštine Igora Golubovića da ne prekida praksu već da novčano nagradi maturante koji su dobili diplomu „Luča”. Oni podsjećaju da takva praksa važi već deset godina i da su svi predsjednici opštine proteklih godina iz opštinske kase darivali najbolje učenike. Ove godine u Pljevljima ih ima 38. Od tog broja 35 je iz Gimnazije „Tanasije Pejatović”, a tri učenika su iz Srednje stručne škole.

Ukoliko je predsjednik opštine Igor Golubović zaboravio da je praksa da se nagrade najbolji školarci želimo da ga na ovaj način opomenemo. Ukoliko je odlučio da prekine takvu praksu pozivamo ga da od takve namjere odustane.Podsjećamo, praksa ranijih predsjednika opštine bila je da dobitnike „Luče1” daruju sa po 100 eura, a dobitnike „Luče 2” sa po pedeset eura. Ove godine „Luču 1” dobilo je 18, a „Luču 2” 19 učenika – navode iz Mreže NVO sjevera i naglašavaju da je dobro što nije organizovana svečanost dodjele diploma „Luča” jer, kako kažu, na taj način čuva se zdravlje školaraca, a pritom su izostale i političke zloupotrebe.

Ove godine je zbog korona virusa izostalo fotografisanje sa najboljim učenicima, ali nikako ne bi bilo dobro da zbog toga što nema fotografisanja nema ni dodjele novca za najbolje učenike- navodi se u saopštenju Mreže NVO sjevera.

Ne treba zaboraviti da su raniji predsjednici opštine svake godine darivali prvake, a Igor Golubović je i takvu praksu bio prekinuo. Nakon brojnih kritika, EPCG je donirala Opštini sredstva pa je novac roditeljima prvaka dodijeljen preko školskih uprava. Ukoliko se u lokalnoj upravi odluče da daruju maturante, potrebno bi bilo da se iz opštinskog budžeta izdvoji 2.850 eura.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6053 pregleda