Nove tenzije na KiM: Kosovska policija bacila suzavac Srbe ispred zgrade Opštine Zvečan, KFOR traži da se demonstranti udalje

    1 godina pre 754 pregleda Izvor: danas.rs

Foto : Pixabay –

Kosovska policija bacila je jutros suzavac na zaposlene u opštini Zvečan koji su u više navrata pokušali da uđu u tu zgradu, a koje je prethodno KFOR propustio da prođu.

09:46 Policija Kosova saopštila je na svojoj Fejsbuk stranici da su bili prinuđeni da u Zvečanu upotrebe „legalna sredstva poput spreja da bi zaustavila demontrante i stavila situaciju pod kontrolu“.

09:10 Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuči zatražio je od predsednika Srpske liste Gorana Rakića da se udalje demonstranti koji se nalaze ispred zgrade opštine Zvečan.

08:45 Ričard Grenel, bivši specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine reagovao je izjavom da se „na Kosovu od mira i napretka došlo do haosa i okupacije“. On je optužio administraciju Džoa Bajdenda da je urušila sve što je u vreme Donalda Trampa urađeno dobro na Kosovu.

08:30 Ambasador SAD u Prištini pozvao je na sastanak novoizabrane albanske gradonačelnike opština sa severa Kosova i pozvao sve strane na suzdržanost.

08:00 RTS je javio da su zaposleni Srbi u Opštini Zvečan u više navrata pokušali da probiju kordon Kosovske policije, koja je potom bacila suzavac na njih.