NOVI REKORDI – 10 JANUAR U 21 SAT PM10 = 690,5mg/m3, 11 JANUAR U 19 SATI = 529,6mg/m3

    9 mjeseci pre 287 pregleda Izvor: PV Informer

Zagađenost vazduha u Pljevljima obara neslavne rekorde. Oglašavanja nadležnih službi kako lokalnih, a posebno državnih nema. Ni novi rekordi o zagađenosti vazduha, koji veoma ozbiljno ugrožavaju zdravlje pljevljaka, nijesu izazvali reakciju Agencije za zaštitu prirode i životne sredine kao ni Instituta za zdravlje Crne Gore i Direktorata za zaštitu životne sredine.

Redakcija PV Informera je još 25. decembra 2019. godine od Instituta za javno zdravlje Crne Gore a u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, na osnovu članova 1,2,3 i člana 30, stav 1 Zakona ( Sl.list CG,br.44/12 i SL. LIST cg br.30/17 ), zbog objektivnog informisanja javnosti zatražila odgovor na pitanja:
– Koliko je predškolske i školske djece u opštini Pljevlja oboljelo od bolesti disajnih organa u 2019. godini, a prema evidenciji iz Doma zdravlja i Opšte bolnice Pljevlja?

– Koliko je građana Pljevalja evidentirano u zdravstvenim ustanovama u Pljevljima i KBC-u od malignih i kardiovaskularnih bolesti u 2019 godini?

Iako je zakonski rok za odgovor 15 dana odgovora iz Instituta još nema.

Takođe nema ni reakcije lokalne uprave u Pljevljima i MORT-a o formiranju komisije koja bi izradila Akcioni plan za PM čestice sa preciznim mjerama djelovanja u vrijeme ogromne zagađenosti vazduha koja ugrožava zdravlje ljudi, kao što postoji za Sumpor dioksid.

Nema još informacija iz opštine Pljevlja i iz lokalnog javnog emitera TV Pljevlja, da li će u novom ugovoru biti uvršten obavezan kajron, koji će građanima dati mogućnost da redovno budu obavješteni kad su vrijednosti opasnih čestica u vazduhu izuzetno visoke i predstavljaju opasnost za zdravlje svih građana, posebno rizičnih grupa djece, trudnica i građana starije životne dobi.

Istovremeno još nema informacije iz Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore da li je neko od tri kandidata zadovoljio da bi Pljevlja konačno dobila Ekološkog inspektora.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6620 pregleda