Novo saopštenje Nikole Pekovića: Jovanović obmanjuje javnost

    2 meseca pre 478 pregleda Izvor: CdM

Predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore Nikola Peković izdao je još jedno saopštenje u kojem potencira da predsjednik Skupštine KSCG Radoslav Jovanović obmanjuje javnost.

Pekovićevo saopštenje prenosimo u cjelosti:

“Prevashodno, izvinjavam se javnosti na ponovnom obraćanju i na dužini odgovora pred vama, ali istine radi, a zarad potpunog upoznavanja sa činjenicama, bio sam primoran da u ovoj formi i na ovaj način odgovorim na informacije iznijete u javnosti, a kao odgovor na moje prethodno saopštenje.

Da li je došlo do sukoba ili ne unutar KSCG, izgleda da o tome predsjednik Skupštine KSCG više zna ili bar zna nešto više no što je javno dostupno, a što bi ukazivalo da se to sukobom može okarakterisati.

No, kako god, to što sastanak i prethodnu Skupštinu nazivaju sukobom i mogu da prihvatim, ali neću i ne želim da prihvatim da je potvrda mog važećeg mandata na mjestu predsjednika KSCG, svidjelo se to svakome ponaosob ili ne, za epilog donijela kod odgovornih lica i organa Saveza izostanak razuma, volje, sportskog duha i dostojanstva u sprovođenju onoga što propisi sportske organizacije koja je kuća svima nama nalažu i da od juna mjeseca ove godine do dana današnjeg nije zakazana Skupština Košarkaskog saveza Crne Gore, a u cilju izbora članova Upravnog odbora i stvaranja uslova za normalno funkcionisanje.

Time što je izostalo zakazivanje Skupštine blokirali ste važne odluke po sport i košarku, pravovremeni početak nove košarkaske sezone, donošenje pravila i normi za rad svakog pojedinačnog kluba u Crnoj Gori, planiranje budžeta i svih pratećih aktivnosti za narednu godinu, a samim tim i planove i pripreme za reprezentativne aktivnosti na svim nivoima. Iz poštovanja, kako prema godinama, tako i prema vašoj ličnosti i zvanju, koristiću se pristojnim rečnikom i reći ću da ste, u najmanju ruku, obmanuli javnost svojim odgovorom.

Prvo, po pitanju mog zahtjeva za održavanje vanredne Skupštine KSCG, za koji ste rekli da je datiran na 15. 09. 2023. godine. U pravu ste, samo ste previdjeli da je to drugi po redu zahtjev. Prvi je, kao što znate, datiran na 19. 06. 2023. godine. Dakle tri mjeseca prije toga. Takođe, 06.09.2023. godine dostavio sam vam urgenciju u vidu napomene i upozorenja za nužnost zakazivanja Skupštine, a sve zbog u međuvremenu dobijenih mišljenja od strane Ministarstva sporta Crne Gore i Uprave za inspekcijski nadzor, u kojima nam nalažu i predviđaju sankcije ka Savezu i odgovornim licima zbog neizvršavanja naloženog i neformiranja organa upravljanja sportske organizacije. Svaki od navedenih datuma i dokumenata su egzaktni i provjerljivi.

Isto tako, reći da se ja – koji se mjesecima već zalažem za zakazivanje Skupštine i formiranje svih organa – ‘nisam odazvao’, kako je navedeno, a znati pri tom da sam vam u višestrukim telefonskim razgovorima, kako tokom tog tako i u danima prije toga, rekao da tada iz ličnih zdravstvenih razloga neću biti u mogućnosti da prisustvujem, ne priliči ni ovoj temi, ni sportskoj instituciji koju predstavljamo kao ni lijepom ukusu i vaspitanju. Najpristojnije rečeno.

Činjenice su sljedeće:

Predsjednik Skupštine KSCG, ma kako se zvao i prezivao i ko god on bio, dužan je da zakaže Skupštinu KSCG na inicijativu – predsjednika Kosarkaškog saveza Crne Gore, Upravog odbora, 1/3 klubova ili samog predsjednika Skupštine. I to je jedina istina, kao što je i istina da je i više od jedne inicijative postojalo i na desetine razgovora bilo, a da je vi niste zakazali. Zbog opstrukcije, iz ličnih razloga, straha, pritisaka – samo je vama znano zašto. Ali je epilog da je onesposobljena organizacija ciji ste organ i jedan od predstavnika kao Predsjednik Skupštine KSCG.

Sljedeće, predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore i Upravni odbor Košarkaškog saveza Crne Gore su organi KSCG. Svaki za sebe, unutar jedne organizacije. Njihovi mandati su zasebni, a ne kolektivni. Predsjednik se bira i razrješava zasebno, isto tako i Upravni odbor. Takođe, trebali bi ste znati kao predsjednik Skupštine KSCG, da je predsjednik Košarkaškog saveza po funkciji predsjednik i član Upravnog odbora. Dakle, sve je definisano i još dodatno, zbog nedoumica raznih, mišljenjem nadležnih potvrđeno, pa samim tim nije i ne smije biti tumačeno i korišćeno po ličnom nahođenju ili interesu već po zakonima, statutima i dokumentima ove države, a sa čim ste vi bili upoznati blagovremeno.

Isto tako, trebalo bi da znate da kategorija ‘Upravnog odbora u tehničkom mandatu’, koju navodite, u Statutu sportske organizacije čiji ste predsjednik Skupštine ne postoji da bi se na nju pozivali. Mandat bivšeg Upravnog odbora istekao je januara 2023. godine. Dakle,prije više od osam mjeseci.

Razlog, osnov, inicijativa za izbor novog UO i pozivanje vas kao predsjednika Skupštine da taj izbor zakažete izgleda samo vama je iznenađenje i nije dovoljno očigledan i jasan.

Iznenađenja je mnogo i meni, nažalost loših, zbog svega prethodno navedenog, ali vjerujte spremnosti za ispravnim ima na pretek.

Razumijem ambicije, poštujem godine, poštujem navike i želje, poštujem doprinos i iskustvo svakoga ponaosob u sportskoj organizaciji koju vodim, isto tako volonterski kao što predsjednik Skupštine KSCG reče za sebe. Sve to poštujem. Ali da to bude iznad i važnije od Saveza, od sporta, od košarke -mnogo je.

Ali, i nakon svega,jos jednom pozivam sve klubove,sve sportske radnike,clanove Skupstine KSCG,nadlezno ministarstvo,Vladu Republike Crne Gore,da uvide,pomognu,sankcionisu,usmjere,urade sve i uradimo svi sve da se Kosarkaski savez Crne Gore podigne na noge a sport i kosarka budu ponovo vodilja i razlog zasto savez kao takav postoji a ne baza za ostvarenje licnih interesa”, naveo je Peković.