NVO POZDRAVLJAJU PREDLOG IZMJENE KZ U CILJU JAČE ZAŠTITE NOVINARA

    2 meseca pre 93 pregleda Izvor: hraction.org

Akcija za ljudska prava i Sindikat medija pozdravljaju činjenicu da će se posle desetogodišnjeg zalaganja za propisivanje jače krivičnopravne zaštite novinara takav predlog po prvi put naći u skupštinskoj proceduri.

Poslanik Marko Milačić je, kako je najavio na skupu održanom u organizaciji Sindikata medija u četvrtak, Skupštini Crne Gore dostavio Predlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Crne Gore, koji potpuno podržava predloge koje je devet nevladinih organizacija u junu dostavilo Vladi i Skupštini Crne Gore.

 Stockphoto

Akcija za ljudska prava (HRA), Sindikat medija Crne Gore, Društvo profesionalnih novinara, Udruženje novinara Crne Gore, Institut za medije Crne Gore, Građanska alijansa, Centar za građansko obrazovanje, NVO 35mm i Media Centar, predložili su propisivanje novih krivičnih djela Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka, i dopunu krivičnih djela Teška tjelesna povreda i Teško ubistvo u odnosu na novinare kao oštećene.

Milačić je prihvatio i predlog HRA i Sindikata medija da se za potrebe KZ-a propiše i definicija novinara koja je korišćena u instrumentima Savjeta Evrope, a na osnovu koje se novinarom smatra svako fizičko ili pravno lice koje je redovno ili profesionalno angažovano u sakupljanju i širenju informacija javnosti koristeći sva sredstva masovne komunikacije. Ova definicija dakle uključuje i snimatelje i druge medijske radnike, angažovane u novinarskom poslu.

Predlog propisivanja novih krivičnih djela Sprječavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka izradila je još 2010. godine i javnosti predstavila radna grupa HRA, koju su činili sudija Ana Vuković i advokati Veselin Radulović, Tamara Durutović, Dušan Stojković, Peter Noorlander i Tea Gorjanc Prelević, direktorica HRA. Ovaj predlog je kasnije dopunjen predlozima za povećanje kazni za krivična djela Teško ubistvo i Teška tjelesna povreda nad novinarima, kao i predlogom za dopunu definicije pojma novinar.

Sindikat medija Crne Gore se od 2014. godine zajedno sa HRA zalaže za ove izmjene KZ-a. Ove godine im se pridružilo još sedam NVO.

Predlozi izmjena KZ utemeljeni su u stavu da je svaki napad na novinara apsolutno neprihvatljiv i da predstavlja izrazitu društvenu opasnost. Prema novinarima se ne smije primjenjivati nasilje zato što imaju različite stavove i rade novinarski posao, i bez obzira na to kako taj posao rade.

Crnu Goru i dalje opterećuju slučajevi nekažnjenih napada na novinare, a u prvoj polovini ove godine zabilježeno je čak 12 novih slučajeva verbalnih i fizičkih napada, prijetnji, uvreda i omalovažavanja novinara i medijskih radnika, do kojih je najčešće došlo dok su obavljali uobičajene radne zadatke.

-Svjesni smo da se napadi na novinare mogu suzbiti samo djelotvornim istragama u sadejstvu s ozbiljnim kaznama. Očekujemo da se predlog izmjena KZ-a prihvati kao izraz većinske volje u državi da napadi na novinare moraju prestati i da će se kažnjavati isto kao i napadi na službena lica. Podsjećamo i da je još 2012. godine istraživanje javnog mnjenja OEBS-a i CEDEM-a pokazalo da većina ispitanika podržava izmjene KZ-a u pravcu strožijeg kažnjavanja napada na novinare. Očekujemo da ova zakonodavna aktivnost podstakne i državno tužilaštvo da procesuira sve neistražene i neriješene napade, počev od nerazjašnjenog ubistva Duška Jovanovića- navode u saopštenju iz NVO.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 27. septembar

26. septembra 2021. 23:12

Biografija vladike Metodija

26. septembra 2021. 19:17

SD Krivokapiću: Je li vas sramota?

26. septembra 2021. 17:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26391 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11671 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11018 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10374 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9598 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9067 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8624 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda
%d bloggers like this: