Obavezno učešće pripadnika VCG u međunarodnim snagama

    2 godine pre 454 pregleda

Pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) biće obavezni da učestvuju u svim zakonski propisanim aktivnostima u međunarodnim snagama u inostranstvu, predviđeno je Zakonom, koju su danas usvojili poslanici crnogorskog parlamenta.

Zakonom o upotrebi jedinica VCG u medunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama propisuje se da se u međunarodnim snagama u inostranstvu i na vježbama i obuci pored jedinica VCG mogu upućivati i pojedini njeni pripadnici.

„Izmjenom Zakona omogućava se načelniku Generalstaba VCG da, uz saglasnost ministra odbrane, upućuje jedinice Vojske ranga nižeg od voda, odnosno pripadnika Vojske, ne samo na obuke, već i na vježbe u inostranstvo“, kaže se u obrazloženju.

Propisano je da se popuna jedinica VCG za upotrebu u medunarodnim snagama u inostranstvu za aktivnosti podrŠke miru, odgovora na krize i u okviru humanitarnih operacija, podsticanja razvoja demokratije, pravne sigurnosti i zaštite ijudskih prava, na koje se Crna Gora obavezala medunarodnim ugovorima, vrši na dobrovoljnoj osnovi.

„A za aktivnost odbrane država saveznica u smislu Sjevernoatlantskog ugovora učešće pripadnika VCG je obavezno“, kaže se u obrazloženju zakona.

Propisuje se obaveznost učešća pripadnika VCG u svim Zakonom propisanim aktivnostima u međunarodnim snagama.

Poslanici su usvojili izmjene Zakona o odbrani kojim je predviđeno da se građani, u sklopu vojne obaveze, mogu angažovati, ne samo u uslovima ratnog i vanrednog stanja već i u miru.

Novim zakonom precizirane nadležnosti između Savjeta za odbranu parlamenta i Vlade, pogotovo u slučaju eventualne potrebe aktiviranja člana 5 na teritoriji Crne Gore. 

„Na predlog Savjeta za odbranu Skupština Crne Gore donosi odluku o pozivu i aktiviranju oružanih snaga zemalja članica NATO-a na teritoriji Crene Gore“, kaže se u obrazloženju.

Precizirana je upotreba i zaštita vazdušnog prostora Crne Gore u uslovima narušavanja vazdušnog prostora, bilo civilnim, bilo vojnim avionima, koji ugrožavaju nacionalnu bezbjednost.

„Zakonom je predviđeno da nalog za akciju avionima naših partnerskih država, koje štite naš vazdušni prostor izdaje predsjednik države“, navodi se u obrazloženju.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20 . januar

19. januara 2022. 23:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32928 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14348 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13756 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13463 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12608 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12228 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11925 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11805 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10817 pregleda
%d bloggers like this: