Objaviti imena svih funkcionera koji su dobili stanove

  • 6 mjeseci pre
  • 188 pregleda
  • Izvor: dan.co.me

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Radenko Lacmanović kazao je za „Dan“ da informacije o dodjeli stanove i kredita po povoljnim uslovima funcionerima ne bi trebalo da budu označene stepenom tajnosti, već bi trebalo da budu dostupne javnosti. Komentarišući inicijative da Vlada objavi spiskove svih funkcionera kojima je država pomogla dodjelom stanova ili davanjem kredita, Lacmanović je istakao da nema razloga da ti podaci ne budu dostupni javnosti.


Njega ne iznenađuje povećano interesovanje građana za odluke o rješavanju stambenih pitanja nosicala vlasti pod veoma povoljnim uslovima.


– Evidentna je ozbiljna zainteresovanost građana za to kako se troše njihova sredstva za potrebe javnih funkcionera. Ovakve informacije ne samo da ne bi trebalo da budu označene stepenom tajnosti, već bi trebalo da budu javni interes. Pogotovo što se shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama proglašavaju javnim interesom – kazao je Lacmanović.


Kako je dodao, nepisano je pravilo da se kada se ovakve informacije pokušavaju sakriti od javnosti javlja veća sumnja da se možda nešto iza brda valja i da se radi mimo zakona.
– Kada organi vlasti ovakve informacije proglašavaju tajnim tim je i sumnja veća i interesovanje javnosti se povećava. Pravo na pristup informacijama je jedan od osnovnih mehanizama za demokratsku kontrolu vlasti. Ne samo da je u pitanju demokratska kontrola vlasti, nego se može govori i o podizanju stepena odgovornosti funkcionera vlasti. Poznato je da je stepen odgovornosti i profesionalizma javnih funkcionera, odnosno državnih službenika, veći ukoliko predmeti na kojima rade mogu da budi dostupni javnosti. Zbog toga rad organa vlasti treba učiniti što transparetnijim – istakao je Lacmanović.


Dodao je da skoro i da nije morao da daje izjavu u vezi sa ovom problematike, te da je bilo dovoljno preuzeti izjavu koju dao 2012. godine, kada je tadašnji gradonačelnik Podgorice pokušao da sakrije informacije skoro istog sadražaja.
Lacmanović je podsjetio da funkcioneri uživaju manji stepen zaštite, pogotovo kada su u pitanju podaci o njihovim primanjima i beneficijama, i da je to evropski standard.


– Informacije o dobijenim kreditima i stanovima nije trebalo označavati stepenom tajnosti. Čak bih rekao da je od takvog poteza sama Vlada imala najviše štete– rekao je Lacmanović.
Prema njegovim riječima, da su odluke o dodjeli stanova i kredita nosiocima vlasti bile dostupne javnosti kada su donošene, građani bi takve podatke koji im se serviraju na kašičicu lakše prihvatili.
– Ovako kada se sve to nagomila i skupi i objavi zaista bode oči i potpuno je očekivana reakcija građana – kazao je Lacmanović.


Podvlači da podaci koji se odnose na rješevanje stambenih pitanja socijalnih slučajeva moraju biti pod posebnom pažnjom bez iznošenja detalja, ali svakako da i to može biti podložno provjeri zbog eventualnih zloupotreba.


Vlada je 11. avgusta objavila spisak sa imenima 96 funkcionera kojima je Vlada pomogla dodjelom stanova ili kredita pod povoljnim uslovima u periodu od 2017. do ove godine. Mali broj njih nije imao riješeno stambeno pitanje, dok je većima imala više nekretnina (stanove, kuće, poslovne prostore…). Kako su stanovi dijeljeni ostaje nepoznanica, jer spisak nijesu pratile odluke na osnovu kojih je Vlada bila darežljiva prema svojim kadrovima.
Nakon objavljivanja spiskova, uslijedile su brojne kritike, a zatraženo je da se objave imena svih funkcionera od 2006. do sada koji su bili na spisku privilegovanih.

Zaštititi adresu
Javnost ima pravo da zna u koju svrhu i za šta se koriste njihova sredstva, pa i ako se radi o rješavanju stambenih pitanja. Međutim, to ne znači da treba davati informacije bez ikakve kontrole. Kada govorim o kontroli, javnosti treba da zna da li Radenko Lacmanović nešto ima i na koji je način to stekao u vrijeme vršenja javne funkcije, ali ne može se govoriti o pravu javnosti kada je u pitanju adresa, dio grada u kojem živi Radenko Lacmanović, ili bilo koji drugi javni funkcioner. U tom slučaju bismo nepotrebno izlagali opasnostima javne funkcionere i njihove porodice, pojasnio je Lacmanović.


Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.