Objavljen indeks sreće u zemljama Evrope – gdje je Crna Gora

    9 meseci pre 178 pregleda Izvor: dnevno.me

Word Happiness Report je objavio posljednji izvještaj prema kojem je ponovo Finska na prvom mjestu kada je riječ o nacionalnoj sreći, a Avganistan je na posljednjem. U regionu se najbolje kotiraju Slovenija i Kosovo, a Crna Gora je zauzela 67. mjesto.

Sudeći prema najnovijem izvještaju o svjetskoj sreći, imamo razloga za optimizam na globalnom nivou. Dobronamjernost je oko 25 odsto veća nego što je bila prije pandemije.

„Dobronamjernost prema drugima, posebno pomoć strancima, koja je dramatično porasla 2021. godine, ostala je visoka 2022“,  rekao je John Helliwell, jedan od autora World Happiness Reporta u intervjuu za CNN.

Izvještaj, koji je publikacija „Mreže rješenja za održivi razvoj UN-a“, zasniva se na podacima globalnog istraživanja ljudi u više od 150 zemalja. Zemlje su rangirane prema sreći na osnovu njihovih prosječnih i individualnih životnih procjena u prethodne tri godine, u ovom slučaju od 2020. do 2022. godine. Brojao se očekivani životni vijek, BDP po glavi stanovnika, socijalna podrška, stepen korupcije, te velikodušnost u zajednici.

Već šestu godinu zaredom je prema ovom izvještaju Finska najsrećnija zemlja na svijetu. Pored nje visoko na listi su u njeni susjedi Danska, Švedska i Norveška. Izrael se popeo na četvrto mjesto sa prošlogodišnjeg devetog, a ne petom mjestu je Holandija.

Prvih 20 najsretnijih država se već godinama ne mijenjaju, ali ovaj put je tu i Litvanija, a ispala je Francuska. Baltičke države se inače konstantno „penju“ na listi.

Najsrećnije zemlje svijeta za 2023:

Finska
Danska
Island
Izrael
Holandija
Švedska
Norveška
Švajcarska
Luksemburg
Novi Zeland
Austrija
Australija
Kanada
Irska
Sjedinjene Američke Države
Njemačka
Belgija
Češka Republika
Ujedinjeno Kraljevstvo
Litvanija
Rusija je na ovogodišnjoj rang listi na 70 mjestu, a Ukrajina na 92.

Crna Gora je na 67. mjestu, a kada je u pitanju region najbolje je se kotira Slovenija koja je zauzela 22. mjesto, zatim Kosovo na 34, Srbija na 45, Hrvatska na 48, BiH je na 71, a Sjeverna Makedonija 87. mjestu.

Na samom dnu liste se nalazi Avganistan koji je na 137. mjestu, a zatim Liban s rangom iznad.