Objavljena lista „najjadnijih zemalja“ na svijetu u 2022: Evo gdje je Crna Gora

    1 godina pre 396 pregleda Izvor: dnevno.me

Zimbabve je najjadnija zemlja na svijetu, prema “Hankeovoj listi najjadnijih zemalja svijeta”, nadmašujući Venecuelu, Kubu i ratom razorenu Siriju.

Iz regiona najneslavnije mjesto zauzela je Bosna i Hercegovina koja je na 20. poziciji, a iza nje su Iran, Ruanda, Bocvana, Madagaskar, Kongo, Libija i druge.

Crnoj Gori je pripalo 34. mjesto, Sjeverna Makedonija je 39, Srbija 54, Albanija 97, Hrvatska 98, te Slovenija 118. Na listi se nalazi 157 zemalja.

Glavni faktor koji uticao na poziciju svih zemalja regiona je nezaposlenost.

Takozvani godišnji ‘indeks bijede‘, rangira skoro 160 zemalja svijeta na osnovu faktora kao što su nezaposlenost, inflacija i kreditne stope banaka.

Rangiranje bijede je zasnovano na algoritmu koji ocjenjuje svaku državu na osnovu njihove nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta BDP-a, ne uzimajući u obzir druge podatke, kao što su ankete stanovnika ili zdravlje.

Rezultati su nivo nezaposlenosti (pomnožen sa dva), inflacije i bankarskih kreditnih stopa, minus godišnji procenat promjene realnog BDP-a po glavi stanovnika.

Prošlogodišnja najjadnija država Kuba — koja je 2021. pretrpjela ogromnu inflaciju, podstaknutu vrijednošću lokalne valute, koja je pala za 95 odsto samo te godine — sada je na devetom mjestu, odmah iza Ukrajine.

U međuvremenu, Švajcarska je ostala na dnu ljestvice, a njen najveći “problem” je nezaposlenost.