Oboljelo jedno dijete, u samoizolaciji njih devetoro

    1 mesec pre 241 pregleda Izvor: pobjeda.me

Jedno dijete koje ide u predškolsku ustanovu ,,Ljubica Popović” dobilo je koronavirus zbog čega je vaspitna grupa, odnosno devetoro djece u samoizolaciji, rekla je za Pobjedu Slavica Luburić iz ovog vrtića.

Dijete je dolazilo u vrtić sedmog, osmog i devetog oktobra, a potom je za vikend dobilo temperaturu.

Korona uprkos mjerama

-U ponedjeljak su roditelji javili da je dijete pozitivno – navela je ona, dodajući da su zaposleni stavljeni pod zdravstveni nadzor uz obavezo javljanje higijensko-epidemiološkoj službi.

Istakla je da, s druge strane, bilježe troje oboljelih zaposlenih iz dva vrtića. Oni su, prema njenim riječima, poštovali preporuke, odnosno nosili su maske i vizir, te u skladu sa preporukama nadležnih, djeca u tom slučaju nema potrebe da budu izolovana.

Iz Ministarstva prosvjete nam nijesu odgovorili na pitanje jesu li zabilježili slučajeve koronavirusa u vrtićima, odnosno koliko je takvih slučajeva.

Luburić iz predškolske ustanove ,,Ljubica Popović” kaže da je njihov rad organizovan u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i uz poštovanje svih mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje.

– Povodom početka rada, a u kontekstu pandemije izazvane COVID 19, s ciljem da sva djeca bezbjedno, sigurno i zdravo borave u našoj ustanovi, zaposleni i roditelji poštuju smjernice i preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore – rekla je ona.

Dodaje da treba napomenuti da djeca koja pohađaju vrtić ne tolerišu nošenje maski, te da je održavanje propisane fizičke distance među djecom predškolskog uzrasta veoma teško obezbijediti.

– Tako da u predškolskim ustanovama nije moguće smanjiti rizik od moguće transmisije novog koronavirusa u mjeri kao što je to moguće u školama u kojima su mjere nošenja maski i održavanja fizičke distance obavezni – ističe Luburić.

Temperaturu mjere vaspitači i roditelji

-U svim vaspitnim jedinicama koje posluju u sastavu JPU “Ljubica Popović” sprovode se i poštuju opšte mjere sprečavanja širenja zaraze sa novim koronavirusom. Prema preporukama Instituta za javno zdravlje predviđeno je da roditelji provjere tjelesnu temperaturu djeci prije nego ih spreme za polazak u vrtić. Takođe je predviđeno da se prilikom ulaska u objekat vrtića izvrši mjerenje tjelesne temperature djeci bezkontaktnim termometrom – rekla je ona. 

U vrtiće 30 odsto od ukupno upisane djece

Iz Ministarstva prosvjete kazali su Pobjedi da značajno manji broj djece dolazi u vrtiće. Kada se uzme prosjek za čitavu Crnu Goru, dolaze do podatka da u vrtiće trenutno ide oko 30 odsto ukupno upisane djece.

-Takva situacija za sad je naravno povoljna, jer značajno smanjuje mogućnost transmisije – rekli su oni.

Govoreći o mjerama koje se primjenjuju za suzbijanje virusa, kažu da su iste one koje su ranije najavili, a to je, između ostalog, mjerenje temperature kod kući i u vrtićima, te organizovanje rada tako da se veći fokus stavlja na individualne aktivnosti, a direktan, bliski kontakt pokušava svesti na minimum.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6924 pregleda