Obradović: Država da otkloni disbalans koji nastaje povećanjem minimalne zarade i cijena

    7 meseci pre 206 pregleda Izvor: vijesti.me

Država mora da uloži napore i otkloni disbalans koji nastaje povećanjem minimalne zarade ali i povećanjem cijena, kazala je gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti Sandra Obradović iz Unije slobodnih sindikata (USS).

Obradović navodi da je „Evropa sad“ izazvala široku raspravu, a da USS jeste za taj program.

„Međutim taj program će donijeti određene probleme. Mislim na brojna mala i srednja preduzeća koja su i do sada bila na granici egzistencije. Od njih se čuje da mnogi neće moći izdržati da rade sa povećanom minimalnom zaradom. Sa druge strane, ono što je pozitivno je da neće više zavisiti od toga da li će im poslodavac dati nešto na ruke i dati im preko minimalne zarade nego će kući donijeti bar taj minimum od 450 eura“, smatra Obradović.

Ističe da mnogi zaposleni brinu da li će njihovi poslodavci ispoštovati „Evropu sad“.

„S obzirom na to da su rigorozne kazne, poslodavcima se neće isplatiti da ne ispoštuju i izigravaju zakon. Mi smo uvijek tražili rupe u zaoknu, ostaje da vidimo nakon primanja prvih obračunskih listi da vidimo kako će se situacija odvijati“, kazala je Obradović.

Obradović navodi da dolazi do porasta cijena svih osnovnih životnih namirnica, te da država treba da reaguje.

„Imamo strahovit udar na standard i džep naših građana. U protklom periodu smo imali nisku zaradu i minimalnu cijenu rada, ali smo imali stabilnost cijena osnovnih životnih namirnica. Ono što je iskakalo iz tog okvira je cijena goriva, ali osnovne životne namirnice su bile na nekom zadovoljavajućem nivou. Država mora da se fokusira da zaštiti ne samo najranjivije kategorije svih građana“, rekla je Obradović.

Zaključuje da na svakom ćošku niču pekare, te da kad se pogleda sa te strane, to se čini kao unosan posao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: