Od 19 komada ukradenog oružja, dva su ,,škaljaraca“, a jedan ,,kavčana“?

    2 sedmice pre 210 pregleda Izvor: pobjeda.me

Iako je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost kazao da je ,,veoma zadovoljan“ radom policije i tužilaštva u vezi sa iskopanim tunelom i provalom u depo Višeg suda u Podgorici, informacije kojima Pobjeda raspolaže ukazuju da se dosadašnja istraga – koja se prvobitno bazirala na ,,saznanjima“ da iza svega stoji kavački kriminalni klan koji je angažovao pomagače iz susjedne Albanije – nakon analize prikupljenih tragova okrenula u drugom pravcu, te da još nijesu poznati stvarni motivi ni identiteti izvršioca i nalogodavaca senzacionalne kriminalne akcije.

Ipak, odlazeći premijer je javno iskazao optimizam, napominjući da su se ,,obavezali da ne govore o detaljima i dokazima“ koji su im prezentovani tokom sjednice.

„Iz sata u sat se mijenja situacija u našu korist, imamo više podataka nego što je bilo ko očekivao u tako kratkom roku“, kazao je Abazović ne nagovještavajući zbog čega je bilo potrebno da dramatično govori o satima istrage.

Sudeći prema saznanjima, ipak je došlo do nekih tragova koji su negirali dosadašnje tvrdnje direktora Uprave policije Nikole Terzića, kao i medija kojima su dostavljane informacije da iza svega stoje pripadnici kavačke organizovane kriminalne grupe koji su, navodno, tragali za oružjem koje im je u istragama oduzeto.

To pokazuju i podaci do kojih je taj list došao: od 19 komada oružja koji su iznijeti iz depoa Višeg suda u Podgorici prošlog vikenda, tri su bili dokazi Specijalnog tužilaštva u predmetima koji se vode protiv pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, potvrđeno je iz više izvora.

Kako im je nezvanično saopšteno, dva komada oružja nestala su iz predmeta gdje je prvooptuženi pripadnik škaljarskog klana, dok je jedan pištolj iz spisa predmeta protiv ,,kavčana“.

Podatak da je jedan od ukradenih pištolja oduzet od Nikšićanina Radovana Mujovića, a ostala dva od Janka Vukadinovića iz Podgorice ruši ,,nezvanične informacije od izvora bliskih istrazi“ objavljene u medijima da su ,,rudari“ prokopavali kanal do depoa Višeg suda – samo za račun kavčana.

Mujović slovi za visokopozicioniranog pripadnika kavačkog klana i vođu 23-člane kriminalne organizacije optužene za niz teških krivičnih djela dok se Vukadinović visoko kotira u suprotstavljenom škaljarskom klanu.

Podatak o vlasništvu nestalih pištolja ruši još jednu od brojnih pretpostavki: da je ,,rudare“ posebno interesovao predmet visokopozicioniranog ,,kavčanina“ Slobodana Kašćelana koji je, kako je saopšteno Vijestima, navodno bio više ispreturan od ostalih, iako od Kašćelana nije oduzeto oružje.

Iz depoa su uzeti noviji pištolji i, vrlo je moguće, da je ovo oružje ,,rudarima“ tunela bilo jedini trofej uspješno okonačanog rada na kraju tunela.

Jedno se sa sigurnošću može tvrditi, čak i prije okončanja istrage: nalogodavac ovog posla nije organizovao prokopavanje tunela da bi iz depoa uzeo nekoliko komada oružja koji su tu kao dokazi pohranjeni nakon vještačenja.

Za ovako rizičan, a profesionalno odrađen posao provale u depo Višeg suda, svakako su bili mnogo veći motivi od krađe nekoliko pištolja.

Iako se juče nagovještavalo da će se, za manje od 24 sata, znati ko su ,,rudari“, njihov identitet nije poznat.

U četvrtak je objelodanjeno da se istragom došlo do podataka na osnovu kojih se šest osoba sumnjiči za prokopavanje tunela. Pregledom video-nadzora policija došla do šest osumnjičenih kopača te da je za četvoricu moguće napraviti neku vrstu foto-robota.

Policija je tog dana u zetskom selu Botun pronašla kombi tuzanskih tablica koji su osumnjičeni koristili za potrebe prokopavanja tunela. Sve je to navelo – nakon saslušanja vlasnika stana i informacije da je žena koja je iznajmila prostor imala lažni identitet – neke medije da objave, pozivajući se na ,,pouzdane policijske izvore“, da su ,,rudari“ došli iz Albanije.

Juče je to naglo – demantovano. Portal RTCG, pozivajući se na izvor iz bezbjednosnog sektora, objavio je da šest osoba osumnjičenih za kopanje tunela od privatnog stana u Njegoševoj ulici do depoa Višeg suda – nijesu iz Albanije.

Pozivajući se na interes istrage, naveli su i da njihovi izvori ,,nijesu željeli da saopšte odakle su osumnjičena lica, ali su istakli da je sasvim izvjesno da nijesu iz Albanije“. Prema pisanju ovog portala Uprava policije zna gdje su osumnjičena lica, kao i da će preduzimanje daljih koraka zavisiti od policijske i istražne taktike.

Ostale su, makar dvije, nepoznanice nakon ,,ekskluzive“ Javnog servisa. Kako crnogorski istražitelji na osnovu snimka mogu znati da ,,rudari“ nijesu albanski državljani? I još intrigantnije: ukoliko policija ,,zna gdje su osumnjičena lica“ – zbog čega nijesu privedena?

Pet dana istrage, čini se – uz ogradu da se detalji svakako kriju od javnosti – da još ima mnogo pitanja na koje istraga nema odgovore.

Provala u depo Višeg suda poslužila je određenim državnim zvaničnicima i političarima za prepucavanja, prebacivanja odgovornosti i mnogobrojne pretpostavke zašto je tunel prokopan.

U okviru istrage prokopavanja tunela i upada u depo Višeg suda u Podgorici je juče, u podgoričkom Osnovnom tužilaštvu, saslušan i predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić.

On je naveo da je pred tužiocem ispričao ono što je u utorak saopštio na pres konferenciji. Otkrio je novitet: da su većina zaposlenih u Višem sudu prošla poligrafsko ispitivanje i za sada otklonio mogućnost da je neko iznutra pomogao upad u depo Višeg suda.

Savić je kazao da se on ne protivi testiranju na poligrafu, uz napomenu da treba imati u vidu validnost takvih dokaza na sudu, jer oni više služe da se usmjeri istraga.

Prve informacije o indicijama koje ukazuju da je depo Višeg suda obijen pojavile su se u ponedjeljak, a već narednog dana,predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić je na pres konferenciji saopštio da je konstatovano da su stvari smještene u depou suda ispreturane.

Tog dana Pobjeda je otkrila da nije policijska pretraga otkrila ,,rupu u zidu“ depoa, već službenice Višeg suda tokom popisa, kada su – sat iza ponoći i tražeći odakle struji vazduh u prostoriji gdje nema klime – iza police sa registratorima, otkrile rupu u zidu i tunel koji je vodio do zgrade preko puta.

„Prilikom vršenja popisa pronašli smo na dobro sakrivenom mjestu u prostoriji, gdje se nalazi na desetine hiljada predmeta, otvor. Taj otvor je bio takvih dimenzija da je morao biti pravljen značajan vremenski period. Dimenzije otvora tunela i onoga što se vidi u njemu ukazuju da je to nešto što nije rađeno na brzinu i bez tehničke podrške“, pojasnio je Savić u utorak.