Stupa na snagu vladina odluka o realizaciji dogovora nadležnog ministarstva i vlasnika peletara

    1 godina pre 2043 pregleda Izvor: PV Informer
Foto : Ilustracija –
REDAKCIJA –

Redakcija portala „PV Informer“ je kontaktirala Dragana Otaševića, direktora Direktorata za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore u vezi problema oko kupovine peleta za javne ustanove i fizička lica, jer peleta u Crnoj Gori u slobodnoj prodaji nema na pragu grejne sezone.

Otašević je saopštio da od danas u službenom listu Crne Gore stupa na snagu vladina odluka o realizaciji dogovora nadležnog ministarstva i vlasnika peletara o obaveznom procentu prodaje peleta u Crnoj Gori od oko 20 % ukupne proizvodnje. Prema njegovim riječima 80% proizvedenog peleta se izveze iz Crne Gore.

U zemlji postoji 10 privrednih društava koji proizvode pelet i imaju pogone za proizvodnju oko 226.000 tona godišnje, za šta je potrebno oko 450.000 kubika biomase.

Takođe je saopštio da će kontrolu sprovođenja mjera u gradovima u kojima posluju peletare vršiti inspektori tržišne inspekcije pri Upravi za inspekcijske poslove Crne Gore. Za one peletare koji se ne budu pridržavali vladine odluke biće zabranjen izvoz peleta.

Redakcija portala je kontaktirala Sava Stevanovića vlasnika peletare u Pljevljima i od njega dobila informaciju da „Jasen doo“ – Pljevlja ima potpisan ugovor sa opštinom Pljevlja o isporuci 2.800 tona peleta po cijeni od 258 eura, koji opština Pljevlja isporučuje za građane Pljevalja po subvencioniranim cijenama i da količina predstavlja oko 30 % posto godišnje proizvodnje peletare u Pljevljima. Takođe navodi da će do kraja realizacije isporuke peleta za domaće tržište biti isporučeno oko 40 % ukupne proizvodnje peleta iz peletare Jasen iz Pljevalja, što je znatno više od dogovorene obaveze sa nadležnim ministarstvom.

Po nezvaničnim informacijama korisnici peleta koji su pokušavali da kupe pelet u ostalim peletarama u Crnoj Gori dobili su odgovor da peleta u prodaji nema. Po takođe nezvaničnim informacijama pelet u drugim peletarama je daleko skuplji nego u peletari u Pljevljima, a uz to pelet za domaće tržište praktično nije ni isporučivan. Proizvođačima peleta je daleko primamljivije da izvoze pelet, jer su cijene peleta u regionu daleko veće.

Po riječima nadležnih iz opštine Pljevlja do sad je isporučen pelet za oko 300 građana i da je brzina isporuke na zadovoljavajućem nivou. Ove godine se prijavilo oko 1000 građana koji od opštine dobijaju pelet po subvencioniranim cijenama. Nadležni iz opštine zaduženi za isporuku peleta po subvencionisanim cijena smatraju da je pravo rješenje problema bilo da je se zabranio izvoz peleta, sve dok se ne podmire domaće potrebe za peletom.

Međutim, po mišljenju Dragana Otaševića direktora Direktorata za šumarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore okolnosti oko zabrane izvoza u regionu su specifične jer je proizvodnja peleta praktično ista kao i potrebe domaćeg stanovništva za peletom pa su u okruženju bili prinuđeni da obustave izvoz peleta, dok je u Crnoj Gori potreba za peletom daleko manja od ukupne proizvodnje što otvara mogućnost izvoza.

Od djelovanja tržišne inspekcije i kontrole i sprovođenja vladinih mjera zavisiće mogućnost kupovine peleta u slobodnoj prodaji iz peletara u Crnoj Gori, posebno što na pragu grejne sezone mnoge javne ustanove kao što su bolnice, škole i domovi starih još nisu obezbjedili pelet za grijanje, kao i mnoga domaćinstva koja se griju na pelet.