Od karcinoma godišnje oboli tri hiljade ljudi

  • 4 mjeseca pre
  • 102 pregleda
  • Izvor: antenam.net

U Crnoj Gori od karcinoma različitih lokalizacija godišnje oboli više od tri hiljade ljudi, od čega godišnje umre oko 1,5 hiljada što je ogroman broj za malu Crnu Goru, rekao je direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju crnogorskog Kliničkog centra Vladimir Todorović.

Na četvrtom sastanku Udruženja onkologa Mediterana i Evropske škole onkologije u Crnoj Gori i trećoj konsenzus konferenciji o dostupnosti inovacija u liječenju karcinoma u zemljama našeg regiona, čiji je domaćin ove godine bila Crna Gora, Todorović je upozorio da se u narednih 20 godina očekuje veliki porast oboljelih od karcinoma, zapravo jedna vrsta epidemije.

Kako prenosi Pobjeda, on je na skupu organizovanom u Budvi istakao da ti podaci, ipak, ne treba da plaše, budući da je, kako je kazao, karcinom sve više izlječiv, na šta najprije utiče rana dijagnostika.

“Karcinom je sve više izlječiv. Mnogo ljudi se izliječi od karcinoma naravno ako su u ranom stadijumu, ako znaju što su to preventivne aktivnosti. Vidimo, kontrola pušenja je u zadnjih nekoliko mjeseci krenula ozbiljnije, što znači da i tu očekujemo određene rezultate”, rekao je Todorović.

On je naveo da se skrining programi, koji će otkriti veći broj karcinoma u ranom stadijumu mora pojačati.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu dosta urađeno i na planu nabavke potrebne opreme za liječenje te bolesti.

“Izazov našeg, kao i zdravstva u regionu, je odliv mladih ljekara. Očekujem da će najavljeni bolji uslovi rada i života dati rezultate i ovaj proces usporiti”, zaključio je Todorović.

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.