Od podmorskog kabla 5,8 miliona eura

    8 meseci pre 291 pregleda Izvor: pobjeda.me

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je u prvih šest mjeseci na osnovu efekta od komercijalne upotrebe podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije prihodovao 5,8 miliona eura, saopšteno je iz ove elektroenergetske kompanije. Iz CGES-a su istakli da je puštanje u rad podmorskog kabla za posljedicu imalo povećanje interesovanja za prekogranične prenosne kapacitete na svim granicama Crne Gore gdje postoje interkonektivne veze.

– Prihod CGES-a po osnovu alokacije prekograničnih prenosnih kapaciteta na granici sa Italijom za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 2,47 miliona eura, ali na ovaj iznos svakako treba dodati i iznos od 1,2 miliona eura, koji je već ugovoren za period do kraja ove godine, na godišnjoj aukciji. Ukupan iznos sredstava koji se slio na račun CGES-a po osnovu do sada održanih aukcija na svim granicama za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 5,8 miliona eura – rekli su Pobjedi predstavnici CGES-a.

Početak


Oni su podsjetili da je komercijalna upotreba kabla počela 28. decembra prošle godine, kada je sprovedena godišnja aukcija za dio kapaciteta, dok se alokacija preostalog dijela kapaciteta sprovodi na mjesečnim i dnevnim aukcijama.
– Ukupni prihodi od alokacija prekograničnih prenosnih kapaciteta na granici sa Italijom su u skladu sa planiranim za prvu polovinu godine – kazali su iz CGES-a.
Predstavnici CGES-a su naveli da je pored direktnog prihoda na granici sa ltalijom, puštanje u rad podmorskog kabla uticalo i na povećano interesovanje za dodjelu prekograničnih kapaciteta i na ostalim granicama.
– Puštanjem u rad podmorskog kabla, tržišta električne energije Jugoistočne Evrope su preko elektroenergetskog sistema Crne Gore dobila direktnu konekciju sa tržištem električne energije zemalja EU. Ovo je za posljedicu imalo povećanje interesovanja za prekogranične prenosne kapacitete na svim granicama Crne Gore gdje postoje interkonektivne veze. Prihodi na ovim granicama za prvih šest mjeseci iznose 3,33 miliona eura što značajno premašuje planirane vrijednosti – istakli su iz CGES-a.
Predstavnici CGES-a ukazali su da je upotreba kabla svakako uticala pozitivno na više segmenata poslovanja CGES-a, kako u energetskom tako i u finansijskom pogledu.
– Realizacijom ovog projekta elektroenergetski sistem Crne Gore postao je stabilniji, pouzdaniji i otporniji na velike poremećaje, a istovremeno je poboljšan kvalitet usluge prenosa i snabdijevanje potrošača u primorskom i sjevernom dijelu Crne Gore – kazali su iz CGES-a.
Oni su naveli da je puštanjem u komercijalnu upotrebu podmorske interkonekcije došlo i do povećanja razmjene električne energije sa svim susjednim elektroenergetskim sistemima.
– Ovo je potvrdilo pretpostavku sa kojom se ušlo u projekat da će se značajni tokovi električne energije zatvarati preko crnogorskog elektroprenosnog sistema i time se obezbijediti njegova bolja iskorišćenost. Osim toga, kroz veću eksploataciju mreže najvišeg naponskog nivoa, procenat gubitaka u odnosu na količinu prenesene električne energije se postepeno smanjuje – saopšteno je iz CGES-a.
Predstavnici ove elektroenergetske kompanije naveli su da je realizacijom ove investicije i uspostavljanjem granice sa prenosnim sistemom Italije, CGES stvorio jedan od najvažnijih preduslova za pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu električne energije, pa se, kako su kazali, očekuje da će ovaj projekat doprinijeti, između ostalog, razvoju crnogorskog tržišta električne energije, dinamiziranju započetih i privlačenju novih investicija.
– Upotreba kabla je prouzrokovala povećanje interesovanja od strane učesnika na tržištu električne energije za dodjelu prekograničnih prenosnih kapaciteta, što je rezultiralo povećanjem prihoda po ovom osnovu – kazali su iz CGES.

Kapaciteti


Predstavnici CGES-a dodali su da su, svakako, prihodi od alokacije kapaciteta značajna stavka u ukupnim prihodima kompanije, te je otvaranje nove granice sa Italijom, kao i porast interesovanja na tržištu električne energije imalo za posljedicu povećavanje i ukupnih prihoda CGES-a.
– Uzevši u obzir rezultate realizovanih aukcija u prvih šest mjeseci i kretanje na samom tržištu, očekuje se nastavak pozitivnog trenda kod ostvarenja prihoda od alokacije prekograničnih kapaciteta na gotovo svim granicama u odnosu na planirane vrijednosti – izjavili su predstavnici CGES-a.
Prema podacima CGES-a od puštanja u rad kabla, uključujući tranzit preko našeg sistema, iz Italije je uvezeno 835.340,2 MWh, a izvezeno 485.241,13 MWh. Ukupni kapacitet kabla je 600 MW, od čega CGES raspolaže sa 200 MW, odnosno sa trećinom kapaciteta.

– Očekivanja CGES-a su da se trend pozitivnih rezultata komercijalne eksploatacije nastavi do kraja godine, uprkos pandemiji kovid-19 – naveli su iz ove elektroenergetske kompanije.

Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometara, od čega je dužina podmorskog dijela kabla 433 kilometra. Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine, a cjelokupna vrijednost projekta procijenjena je na oko 1,1 milijardu eura.

Predstavnici CGES-a su podsjetili da je ova kompanija u prvom kvartalu ove godine ostvarila pozitivan neto rezultat u iznosu od 4,2 miliona eura.
– Očekivanje je da će kako na kraju drugog kvartala tako i na kraju cjelokupne kalendarske godine, preduzeće ostvariti pozitivnu neto dobit, čime će se nastaviti trend uspješnog poslovanja kompanije od samog osnivanja do danas – rekli su iz CGES-a.

Skupština akcionara CGES-a je 30. juna usvojila odluku kojom se neto dobit te kompanije za prošlu godinu od 3,6 miliona eura dodaje neraspoređenoj, odnosno akumuliranoj iz prethodnih godina.

Predstavnici CGES-a su naveli da, nakon urađenih analiza u prethodnom periodu, očekuju da posljedice epidemije korona virusa na poslovanje CGES-a neće biti značajnije.

– Svakako, uzevši u obzir veliku nepredvidivost kada je u pitanju tok same epidemije i efekte koje mjere sa ciljem njenog suzbijanja mogu imati na cjelokupnu ekonomiju Crne Gore i u CGES-u smo obazrivi i spremni da blagovremeno prilagodimo poslovanje novim okolnostima – kazali su iz CGES-a.

  • Do kraja 2021. završavaju dalekovod Lastva –Pljevlja

Iz CGES-a su poručili da u cilju bolje valorizacije kabla prema Italiji ova kompanija preduzima aktivnosti na završetku izgradnje dalekovoda 400 kV Lastva – Pljevlja, za koji je očekivani rok završetka kraj naredne godine.
– Osim toga, u CGES-u se posvećuje posebna pažnja i ostalim elementima koji imaju značaj za elektroenergetski sistem, pa takvi projekti sa definisanim budžetima i rokovima realizacije predstavljaju dio investicionih planova koje CGES realizuje – rekli su iz CGES-a.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 8. mart

7. marta 2021. 18:51

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 16093 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8200 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7354 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7019 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7014 pregleda