Od pomoći Crvenog krsta u Pljevljima živi preko 1.000 građana

    4 meseca pre 871 pregleda Izvor: dan.co.me

Da je finansijska situacija u Pljevljima sve teža može se zaključiti i po činjenici da više stotina porodica gotovo svakog mjeseca traži pomoć od Opštinske organizacije Crvenog krsta. Kako su za „Dan“ kazali u pljevaljskom Crvenom krstu, pomoć najugroženijima sastoji se u podjeli osnovnih životnih namirnica, paketa sa higijenskim potrebštinama, odjeći i obući…, a među onima koji pomoć traže nalaze se nezaposlena lica, oni koja primaju materjalno obezbjeđenje porodice, ali i penzioneri.

-U poslednje vrijeme dosta naših sugrađana ostalo je bez posla, mnogi od njih čekaju da riješe pitanje penzionisanja ili imaju neki drugi problem i najčešće se za pomoć obraćju organizaciji Crvenog krsta. Imamo i penzionera koji traže pomoć. Radi se o nekoliko stotina višečlanih porodica, tako da to zbirno bude preko hiljadu članova – kaže Željko Minić, sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta.

Minić je pojasnio da se pomenute porodice ne obraćaju svakog mjeseca za pomoć, ali to čine dosta često. Neke od porodica dolaze svakog drugog, neke svakog trećeg mjeseca, ali Crveni krst ipak ima svakodnevno na desetine zahtjeva za pomoć.

-U okviru tih porodica živi oko hiljadu lica, što znači da nam se oko hiljadu lica obraća za pomoć. Mi se trudimo da im pružimo onoliko koliko možemo – ističe Minić uz napomenu da je pritisak na Crveni krst veliki i da je svaka donacija ovoj organizaciji dobro došla.

-Pozivam sve one koji mogu da pomognu da to učine, jer je zaista veliki broj onih kojima je pomoć neophodna – naglašava Minić.

Kada su u pitanju najugroženiji penzioneri, sa najnižom penzijom od 147 eura, na kraju 2020. godine bilo ih je 912. Međutim, do polovine prošle godine taj broj se uvećao na 933 penzionera. Novi podaci o penzionerskim primanjima nijesu poznati ali se predpostavlja da su pripadnici trećeg doba jedna od najugroženijih grupacija pljevaljskog stanovništva.

-Trenutno u evidenciji imamo oko 6.800 penzionera. Taj broj se stalno mijenja. Podaci o primanjima penzionera sa kraja godine još uvjek nijesu obrađeni, pa možemo da koristimo samo stare podatke – kaže predsjednik pljevaljskog Udruženja penzionera Vukadin Damjanović uz objašnjenje da je udruženje tokom prošle godine u više navrata dijelilo pomoć najugroženijim svojim članovima u iznosu od po 30 eura.

Kada je u pitanju broj onih koji primaju materijalno obezbjeđenje porodice on se u Pljevljima kreće oko 300 korisnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: