Od Sozine ove godine šest miliona eura

    12 mjeseci pre 208 pregleda

Kompanija Monteput prihodovala je od početka godine više od šest miliona eura od naplate putarina kroz tunel Sozina, saopšteno je u tom preduzeću.

Ukupan prihod od naplate putarine putničkim vozilima je, kako su naveli u Monteputu, 3,85 miliona, dok je ostalim kategorijama naplaćeno više od 2,2 miliona eura.

“Od početka godine ukupni prihod od naplate putarine iznosi 6.071.670 eura. Ukupni prihod od naplate putarine putničkim vozilima Tip 2 je 3.855.555, dok je ostalim kategorij ama vozila naplaćeno 2.216.115 eura”, precizirali su u Monteputu.

Predstavnici kompanije navode da kroz tunel, koji je u funkciji od 2005. godine, na dnevnom nivou tokom sezone prosječno prođe 12.080 vozila.

“Za početak sezone uzimamo datum 1. jun i do 13.08. kroz tunel Sozina je prošlo prosječno dnevno 12.080 vozila. U najvećem dijelu nedjelje kolone se uopšte ne stvaraju na naplatnim rampama, što znači da je prosjek čekanja uglavnom između jednog do dva minuta najduže”, naveli su u Monteputu.

Zaključno sa 13. avgustom, od početka godine kroz tunel je, kako su istakli predstavnici kompanije, prošlo 1,76 miliona vozila.

BEZ ČESTIH GUŽVI NA RAMPAMA

Na naplatnim rampama u najvećem dijelu nedjelje, kako su kazali u kompaniji, nema gužvi.

Oni dodaju da u određenim periodima dana, pretežno vikendom, dolazi do povremene obustave propuštanja vozila.

“Postoje periodi dana, pretežno tokom vikenda, kada se dešavaju dnevne migracije turista i tada imamo situacije kada smo primorani da povremeno obustavljamo propuštanje vozila kroz naplatne rampe prema tunelu Sozina. Razlog tome je mala propusna moć saobraćajnice u Sutomoru, odakle se i generiše kolona vozila koja seže sve do južnog portala tunela. Tada smo primorani da privremeno obustavimo propuštanje vozila kroz naplatne rampe prema tunelu iz bezbjedonosnih razloga, da bi se izbjegla situacija da se kolona vozila ne prostire unutar samog tunela”, kazali su u kompaniji čije je vlasništvo Sozina.

OBUSTAVE POVREMENE

U Monteputu objašnjavaju da takve obustave, kojih ima oko tri do šest, mogu trajati po pet do deset minuta.

“Obustave mogu da traju između pet i deset minuta i to njih tri do šest ukupno u periodu od dva do tri sata, koliko i traje pomenuti talas pristizanja vozila”, precizirali su u kompaniji.

Sozina je rekordan broj vozila primila ove godine, kada je u jednom danu kroz tunel prošlo 17.838 njih.

“Maksimalni, a ujedno i rekordni broj prolazaka u jednom danu, bilježimo upravo u ovoj godini i to 21. jula kada je kroz tunel prošlo 17.838 vozila. Od otvaranja tunela do danas broj polazaka konstantno raste. U prvoj godini eksploatisanja tunela, prosječni dnevni broj prolazaka je bio 4.761, da bi u posljednje tri godine taj broj iznosio nešto ispod 8.000 vozila dnevno”, ukazali su u Monteputu.

IZDALI 230 SMART KARTICA

Monteput je od početka godine izdao i 230 smart kartica, kao i 279 TAG uređaja za beskontaktnu naplatu putarine.

Kada je riječ o ulaganjima u tunel, Monteput je zamijenio i pustio u rad novi sistem upravljanja tunelom, koji obuhvata PP zaštitu, detekciju incidenata i video nadzor.

“Takođe, u Komandnom centru kroz uvođenje novog sistema, urađen je video zid, nova PP centrala, i ostali uređaji neophodni za upravljanje i komandovanje uređajima u tunelima Sozina” i Raš’. Kroz ovaj sistem prvi put je u Komandnom centru uvedeno upravljanje tunelom Raš” zaključili su u kompaniji.

Plan skoro deset miliona

Monteput je, prema finansijskom planu kompanije koji je početkom godine usvojila Vlada, planirao da u ovoj godini od naplate putarine kroz Sozinu zaradi 9,89 miliona eura.

“Prihod od naplate putarine za upotrebu tunela Sozina i prilaznih saobraćajnica planiran je u iznosu 9,89 miliona eura i u ukupnim prihodima kompanije učestvuje sa 98,76 odsto. Monteput raspolaže sa 39 reklamnih panoa na putnom pojasu prilaznih saobraćajnica tunelu i prihodi od izdavanja planirani su u iznosu 58.000 eura. Planirani ostali prihodi od 65.000 eura odnose se na izdavanje prostora za postavljanje baznih stanica i izdavanja optičkog kabla mobilnim operaterima”, precizirano je u planu.

Kada je riječ o prihodima, Monteput je planirao da ih u ovoj godini ostvari u ukupnom iznosu od 40.425.810 eura. Prema planu, rashodi za održavanje i upravljanje tunelom Sozina i pristupnim saobraćajnicama planirani su u iznosu 5,46 miliona eura.

Najnovije vijesti

SPOMENIK U KRUPICAMA

11.08.2020 23:27

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6324 pregleda