Odbor direktora EPCG: Očigledno nema zakonskog utemeljenja za sjednicu Skupštine akcionara

    1 mesec pre 192 pregleda Izvor: pobjeda.me

– Članovi Odbora EPCG u svojim zaključcima informisaće Vladu da, ukoliko nastavi sa organizovanjem nezakonito zakazane Skupštine akcionara, Odbor neće učestvovati u pripremi niti ovlastiti nadležne u Društvu da učestvuju u organizovanju i održavanju pomenute sjednice, jer očigledno nema zakonskog utemeljenja – saopšteno je iz Odbora direktora EPCG.

Kako se navodi, Odbor je zaključio još jednom, o čemu je više puta obaviještena i Vlada i nadležno ministarstvo, da će u skladu sa zahtjevom Vlade od 11. januara sazvati vanrednu Skupštinu akcionara u zakonskom roku sa dnevnim redom razrješenje i izbor članova Odbora direktora kompanije.

Odbor, kako je i saopšteno Vladi, u međuvremenu želi da u što većem obimu saldira poslovnu 2020. godinu i rezultate rada Društva kao organa upravljanja.

– Sa druge strane, i pored navedenih činjenica saopštenih Vladi i ministarstvu za kapitalne investicije, Odbor je iznenađen obavještenjem Vlade Crne Gore o sazivu Skupštine akcionara koji je u suprotnosti sa odredbama člana 135 i 152 Zakona o privrednim društvima – navodi se u saopštenju.

Iz Odbora navode da kvalifikovani akcionar, u ovom slučaju Vlada, ima pravo da saziva skupštinu akcionara, ali na način da odgovarajući zahtjev dostavi Odboru direktora koji je dužan da sazove skupštinu u roku od 30 dana i sa tim upozna akcionare objavljivanjem odgovarajućeg obavještenja najmanje 30 dana prije dana održavanja skupštine dva puta, u najmanje jednom dnevnom štampanom mediju i na svojoj internet stranici.

– U slučaju da Odbor direktora odbije takav zahtjev ili po njemu ne postupi u propisanom roku, akcionar ima pravo da se obrati nadležnom sudu sa zahtjevom za sazivanje Skupštine. Odluku suda o sazivanju skupštine akcionara sprovodi Odbor direktora. Tek ako Odbor direktora ne postupi po nalogu suda, akcionar koji je zahtijevao održavanje Skupštine ima pravo da sam sazove skupštinu, i sve to precizno piše u Zakonu o privrednim društvima a nije ispoštovano u ovom slučaju – objašnjavaju iz Odbora direktora EPCG.

Ističu da priprema sjednice odbora direktora EPCG, na kojoj će se razmatrati zahtjev Vlade od 11. januara i donijeti odluka o sazivu skupštine akcionara, u toku te da će ona biti zakazana u zakonskom roku, tačnije do 10. februara.

– Odbor direktora do sada nije, niti će komentarisati uvredljive kvalifikacije ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića, na račun Odbora i pojadinačnih članova, prije svega cijeneći instituciju koju predstavlja i nadležnost za cjelokupni energetski sistem države.

Ipak smo primorani da se oglasimo, jer se sada radi o kršenu Zakona što za posljedicu može imati nanošenje štete kompaniji, dodatne finasijske troškove i otvoranje mnogih pravnih postupaka – navodi se u saopštenju.

Istakli su da su umjesto posjete najboljoj nacionalnoj kompaniji od strane predstavnika Vlade, i upoznavanju sa dosadašnjim radom EPCG, te pripreme u očekivanoj primopredaji funkcija, „uslijedile su, na žalost, uvrede, medijski pritisak i postupanje suprotno propisima“.

– Članovi Odbora u svojim zaključcima informisaće Vladu da, ukoliko nastavi sa organizovanjem nezakonito zakazane Skupštine akcionara, Odbor neće učestvovati u pripremi niti ovlastiti nadležene u Društvu da učestvuju u organizovanju i održavanju pomenute sjednice, jer očigledno nema zakonskog utemeljenja – zakljuluje se u saopštenju.

Najnovije vijesti

Zaplijenjena 482 kg duvana

8. marta 2021. 12:02

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 16134 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8200 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7356 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7031 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7024 pregleda