Održan okrugli sto NVO “Bonum” na temu “ZAŠTITIMO MLADE OD UPOTREBE DROGE”

    6 mjeseci pre 228 pregleda Izvor: PV Informer

Nevladino udruženje “Bonum” iz Pljevalja organizovalo je okrugli sto na temu “Zaštitimo mlade od upotrebe droge” u sklopu projekta koje ovo udruženje sprovodi u saradnji sa NVO “Inkluzija” i uz podršku Ministarstva zdravlja Crne Gore. Na skupu su pored organizatora učestvovali predstavnici opštine Pljevlja, Doma zdravlja, predstavnici pojedinih gradskih škola, NVO sektora i medija.

Prisutnima se na početku rada okruglog stola obratio predsjednik nevladinog udruženja “Bonum” Ruždija Strujić i saopštio da je u okviru projekta podjeljeno oko hiljadu flajera učenicima osnovnih škola, pravljeni su performansi u školskih dvorištima, organizovan je okrugli sto a slijede i aktivnosti organizovanja tradicionalnog literarnog konkursa za učenike osnovnih škola u opštini,. Planira se i organizovanje sportskog takmičenja, najvjerovatnije u Šulima u malom fudbalu i košarci, radi animiranja seoskih sredina. U okviru tih sportskih aktivnosti biće promovisana borba protiv narkomanije, a učenicima seoskih škola Šula, Gradac i Boljanići će biti podjeljene majce i dresovi za te sportske aktivnosti.

Planirano je i opštinsko takmičenje sa oko 400 pitanja na temu znanja o narkomaniji i očekuje se masovno učešće škola, jer ranija pozitivna iskustva garantuju uspjeh. Ovaj put planirane su nagrade i za škole, kroz takmičenje škola, a nagrade su mobilni skener, štampač i kvalitetno ozvučenje i mikrofoni za razne školske manifestacije.

U okviru okruglog stola prikazan je edukativni film o zdravstvenim problemima koje izaziva konzumiranje opojnih droga i uticaj na porodicu i čitavu društvenu zajednicu.

Potom se prisutnima obratila Milica Sekulić iz opštinske kancelarije za mlade i prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti koja radi u sklopu Sekretarijata za društvene djelatnosti opštine Pljevlja. U okviru rada kancelarije organizovana je predstava koja tretira probleme narkomanije za sve osme razrede osnovnih škola u opštini. Predstavu „Ne počinji“ rađenoj po adaptaciji dramskog teksta „Nedostajem sama sebi“ autorke Đurđe Lili, koju su pripremili  učenici OŠ “Ristan Pavlović”, članovi Dramsko-recitatorske sekcije, u režiji profesorice Slađane Škrivan su imali priliku da vide i učenici osnovnih škola na Žabljaku i u Beranama.

Što se tiče preventivnih mjera predstavnici opštinske kancelarije su učestvovali na regionalnim radionicama o zloupotrebi, droga, liječenju i prevenciji u kojima se borba protiv bolesti zavisnosti diže na državni nivo, a rad opštinske kancelarije koji je ograničen, zavisi dosta i od izdvojenih sredstava za tu namjenu. Narkomanija je postala trend i veoma je teško mlade ljude zainteresovati da prihvate edukaciju. Pored toga na tržištu u Crnoj Gori ima mnogo novih supstanci koje su lako dostupne. Malo je i nevladinih organizacija koje se u kontinuitetu bave pitanjem bolesti zavisnosti ali postoji mogućnost za saradnju sa opštinskom kancelarijom za zajedničko djelovanje.

Učesnicima okruglog stola se obratila i dr Belma Hadžiosmanović, specijalista opšte medicine iz Doma zdravlja Pljevlja koja je govorila o iskustvima medicinskih radnika kad su u pitanju pacijenti zavisnici od psihoaktivnih supstanci. Pojava upotrebe narkotika se najčešće javlja u periodu odrastanja, u fazi adolestencije a veoma često prvo iskustvo se stiče u školskom dvorištu. Ono što moramo shvatiti je činjenica da ovaj problem nije samo problem institucija već i svake porodice i svakog pojedinca.

Dr Hadžiosmanović smatra da je prevencija najdjelotvornija kao javno zdravstvena metoda i istovremeno najeftinija, a i najbezbolnija za sve činioce društva. Mora se doprijeti do svijesti mladih ljudi da bi bili upoznati sa svim negativnim posledicama upotrebe droge, da bi formirali čvrst stav prema pušenju, alkoholu i upotrebi psihoaktivnih supstanci. Iskustva su pokazala da je vršnjačka edukacija dobra metoda, jer mladi bolje prihvataju te informacije od svoje generacije i kruga svojih prijatelja. Od 2013. godine Institut za javno zdravlje formirao je registar narkomana da bi se utvrdilo zarište i pristupilo problemu. U odnosu na ranije godine u Pljevljima je smanjen broj lica sa smrtnim ishodom od posledica korišćenja narkotika. Iz Centra za mentalno zdravlje Pljevlja je dobijen podatak da je prošle godine bilo 7 osoba na liječenju o trošku Fonda zdravstva. Korisnici droga teško se odlučuju na liječenje i ljekarima se obično javljaju kao hitni slučajevi u kriznim momentima ili kad ih privodi policija.

U radu okruglog stola učestvovali su i predstavnici škola, ali se moglo primjetiti da jedan broj škola nije iskazao interesovanje za današnji okrugli sto iako je tema bila veoma značajna. Nije bilo ni predstavnika Centra bezbjednosti Pljevlja iako organizatori okruglog stola tvrde da su svi uredno pozvani. Iskazana je loša saradnja predstavnika škole i predstavnika policije u pojedinim slučajevima kad su sami učenici upozorili svoje razredne starješine na probleme iz oblasti narkomanije.

U radu su učestvovali i predstavnici pojedinih nevladinih organizacija koji su ukazivali na probleme i na načine na koje bi se moglo preventivno djelovati. Istovremeno su ukazali na potrebu uspješnije saradnje svih činilaca sistema društva u smislu zajedničkog djelovanja na suzbijanju ovog veoma velikog društvenog problema.

Najnovije vijesti

SPOMENIK U KRUPICAMA

11.08.2020 23:27

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6323 pregleda