Održana praktična radionica pripreme proizvoda od ljekobilja

    1 godina pre 1722 pregleda Izvor: Facebook

Radionica je održana 18. i 19. septembra (za dvije grupe od po 10 polaznica), u hotelu „Taša“ Pljevlja, u periodu od 10 do 16 časova. Edukatorke na radionici bile su: Zagorka Kalović, prof. biologije i ekologije i Jelena Nikolić Glušica, aromakozmetičar.

Radionica je koncipirana kao praktičan nastavak prethodne radionice. Edukatorke su demonstrirale polaznicama procese pripreme tinktura, ulja, melema, kupki i sapuna napravljenih od ljekovitog bilja. Nakon toga uslijedio je praktični dio radionice – polaznice su samostalno ili uz pomoć edukatorki pripremale vlastite proizvode, primjenjujući znanja sa prethodnih radionica. Korisnice su dobile važne savjete za konkretne proizvode, ali i stekle iskustvo u različitim fazama pripreme različitih proizvoda.

Ova radionica dio je projekta „Ljekovito bilje – moja šansa“. Projekat je podržan u okviru programa ReLOaD2. Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD2, finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa petnaest lokalnih samouprava, među kojima je i klaster Tara, koji čine opštine Pljevlja, Mojkovac i Kolašin.