Održana Vanredna sjednica SO Pljevlja u vezi pomora ribe u rijekama Vezičnici i Ćehotini

    2 godine pre 570 pregleda Izvor: PV Informer

Nakon što su odbornici opozicije zatražili da se održi vanredna sjednica lokalnog parlamenta kako bi se raspravljalo o ekološkom incidentu koji je izazvala Termoelektrana ispuštajući otpadne vode, 4. jula, u rijeke Vezišnicu i Ćehotinu, postignut je dogovor da se zasjedanje održi 16. avgusta. Odbornici Nove srpske demokratije, SNP-a, DNP-a, Pokreta za Pljevlja i Demokratske Crne Gore, uz zahtjev za održavanje sjednice, predali su i predlog zaključaka koje treba usvojiti. Predstavnici DPS-a su takođe dostavili i predlog svojih zaključaka.

Opozicioni odbornici zahtijevali su od predsjednika Skupštine i predsjednika Opštine da na pomenutu sjednicu Skupštine opštine – ne samo pozovu već da obezbijede prisustvo: ministra poljoprivrede, republičkog ekološkog inspektora, republičkog inspektora za vode, bivšeg predsjednika opštine Mirka Đačića, direktora Elektroprivrede CG, Vladimira Šestovića direktora TE u vrijeme ekološkog incidenta, bivše direktore TE – Slavka Vukašinovića i Luku Jovanovića, poslanike iz Pljevalja, predstavnike SRK „Lipljen“ i predstavnike svih nevladinih organizacija u našem gradu koje se bave ekologijom i zaštitom životne sredine.

Predsjednik S.O Pljevlja Dragiša Sokić nije ispunio zahtjeve opozicije o izboru gostiju već je na vanrednu sjednicu pozvao samo predstavnike EPCG i predstavnike SRK „Lipljen“.

Na početku vanredne sjednice odbornik DF-a Mijo Lekić burno je reagovao što nisu ispunjeni zahtjevi opozicije o izboru gostiju ali su posle pauze koju su dobili opozicioni odbornici ipak odlučili da učestvuju u radu vanredne sjednice.

U nastavku sjednice odbornici su postavljali pitanja predstavniku EPCG, doskorašnjem direktoru TE Pljevlja Vladimiru Šestoviću, koji je odgovarajući na pitanja apelovao na strpljenje kad je u pitanju ekološka sanacija Pljevalja.

Rekonstrukcijom TE Pljevlja će se obezbediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442. Takođe, biće smanjene sve emisije i proizvodi sagorjevanja uglja, kao i hemijskih procesa koji prate proizvodnju električne energije, ispod graničnih vrednosti, a sve u skladu sa propisima Crne Gore i direktivama EU o emisijama iz termoelektrana na ugalj.

Projekat ekološke rekonstrukcije podrazumjeva izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja, kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda.

Uporedo sa ovim projektom biće obavljena i revitalizacija deponije Maljevac u koju će biti uloženo 20 miliona evra. Rekultivacija deponije odvijaće se u fazama od 2019. do 2023. godine. Svi rokovi su odobreni od nadležnih organa.

O komisiji EPCG u vezi pomora ribe od strane TE Pljevlja predstavnik EPCG nije imao ovlašćenje da priča jer se protiv dijela rukovodstva Termoelektrane vodi krivična istraga.

Odbornici opozicije Mijo Lekić i Nikola Rovčanin nisu bili zadovoljni odgovorima predstavnika EPCG smatrajući da su uopšteni i nepotpuni i da je TE Pljevlja 30 godina trovala Pljevlja i da je EPCG jedan od glavnih uzročnika mnogih prijevremenih smrtnih slučajeva u Pljevljima.

Predsjednik SRK „Lipljen“ Pljevlja je odgovorno ustvrdio da su se i ranije ispuštale otpadne vode u rijeke Vezičnicu i Ćehotinu iz TE Pljevlja ali ne u ovoj mjeri kad je došlo do pomora ribe i da o tome postoje zapisnici nadležnih organa. Takođe je naveo da je uništen riblji fond na obje rijeke u ukupnoj dužini od 16,5 kilometara riječnog toka. Tvrdi da se mora prvo revitalizovati dno rijeke što je dugotrajan proces, da bi se kasnije vršilo poribljavanje. Ono što je sigurno, šteta po životnu sredinu je neprocjenljiva.

U raspravi su učestvovali i drugi opozicioni odbornici kao i odbornici vladajuće strukture kao i predsjednik opštine Igor Golubović.

Prije usvajanja zaključaka predsjednik OO SNP-a,odbornik Rajko Palibrk je istakao da je EPCG ovaj put morala da prizna da je planski i u kontinuitetu trovala životnu sredinu Pljevalja decenijama unazad krijući šta je radila sa životnom sredinom, da je potvrdila da je deponija na Maljevcu nestabilna i da bi u slučaju njenog pucanja došlo do nesagledivih posledica po građane Pljevalja. Uz to zatražio je da se ponovo od Vlade Crne Gore zatraži primjena ekološke takse, a u suprotnom da se sudskim putem traži poštovanje zakona Crne Gore. Takođe je zatražio jedinstvo svih odbornika u skupštini Pljevalja kod usvajanja zaključaka koji će se donijeti u pljevaljskom lokalnom parlamentu. Predlog odbornika Rajka Palibrka da se usvoje zajedno zaključci i vladajuće većine i opozicije nije prošao poslije glasanja.

Po završetku skupštinske rasprave usvojeni su zaključci odborničke većine DPS-SD-BS u Skupštini Pljevalja koji su se sastojali od 8 tačaka.

U njima se u suštini traži da se u predviđenim rokovima za pojedine zahtjeve, najkasnije do kraja 2022. godine u opštini Pljevlja izvrši ekološka rekonstrukcija prvog bloka TE Pljevlja, izvrši toplifikacija Pljevalja i konačno počne realizacija naplate ekološke takse.

Najnovije vijesti

CEDIS: Milionski projekti u Podgorici

23. septembra 2021. 15:10

Sjutra predstavljanje novih mjera

23. septembra 2021. 12:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26241 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11657 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10894 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10268 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9462 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8965 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8570 pregleda

Dječak se samo prekrstio i skočio

19. avgusta 2021. 8549 pregleda
%d bloggers like this: