ODUSTALO SE OD PRODAJE MEMORIJALNOG KOMPLEKSA BOŠKO BUHA: Jabuka će i dalje čuvati sjećanje na dječaka heroja!

    4 meseca pre 372 pregleda Izvor: kurir.rs

Proces prodaje Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ na Jabuci kod Prijepolja obustavljen je juče nakon reagovanja institucija, Ministarstva kulture i informisanja, pa i samih građana. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika otkazala je javno nadmetanje preduzeća „Putnik Prijepolje“, čija je licitacija, po treći put, bila zakazana za 28. januar, prenose mediji.

Društvo konzervatora Srbije reagovalo je povodom prodaje i podsjetilo da je „Boško Buha“ na Jabuci jedan od najznačajnijih memorijalnih kompleksa Republike Srbije, ako ne i bivše Jugoslavije.

Podignut je 1974. godine uglavnom dobrovoljnim prilozima iz cijele nekadašnje države, a poseban je kuriozitet da su u odvajanju sopstvenog novca za izgradnju učestvovala i sama djeca kroz takozvani „pionirski dinar“.

– Narodni heroj Boško Buha zbog svoje izuzetne hrabrosti i neustrašivosti, a kao simbol borbe i stradanja svih mladih u antifašistickim borbama tokom Drugog svjetskog rata, zaslužio je i zadužio buduće generacije na sjećanje makar kroz ovaj kompleks na Jabuci – naglasili su iz DKS.

Podsjetimo, i Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo je povodom najavljene licitacije i zatražilo da se prodaja obustavi. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponudila je na prodaju imovinu Ugostiteljsko-turističkog preduzeća „Putnik Prijepolje d. o. o.“ u stečaju za 44,6 miliona dinara. Iz Ministarstva kulture su rekli da su od nadležnih institucija tražili da taj postupak bude obustavljen.

– Obratili smo se Republičkoj direkciji za imovinu i Ministarstvu finansija, kao nadležnim organima za sprovođenje Zakona o javnoj svojini, da hitno reaguju i preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se obustavila prodaja. Zakon predviđa da kulturna dobra u javnoj svojini ne mogu biti predmet prinudnog izvršenja, niti se mogu otuđiti iz javne svojine – rečeno je u Ministarstvu kulture.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: