OIE: Emisije CO2 iz industrije u službi ljepote – od emisija do osvježivača za lice

    9 meseci pre 382 pregleda Izvor: balkangreenenrgynews.com

Osvježivač za lice od industrijskih emisija ugljen-dioksida. Može vam djelovati kao besmislica, ali ga je zaista moguće napraviti. Švedski proizvođač električne i toplotne energije Vattenfall je proizveo Industrial Emissions Face Mist. Nema namjeru da pređe u industriju ljepote, ali želi da pošalje poruku o važnosti dekarbonizacije i ulozi zelenog vodonika. U toj misiji mu se pridružila predstavnica industrije ljepote i aktivistkinja protiv klimatskih promjena Kara Delevin.

Foto: Vattenfall

Živimo u svijetu koji je i dalje vrlo zavisan od fosilnih goriva. Da tako ne mora, pokazuje švedska kompanija Vattenfall, koja između ostalog proizvodi zeleni vodonik. Da bismo sprečili da rast temperature premaši 1,5 stepeni Celzijusa, moraćemo do 2030. da prepolovimo emisije CO2 koje trenutno proizvodimo, a zatim i da najkasnije 2050. godine postanemo ugljenično neutralni. Zeleni vodonik je viđen kao rješenje za zamijenu fosilnih goriva u teškoj industriji i saobraćaju, sektorima gde je dekarbonizacija teško izvodljiva.

Kako bi predočio svijetu ono što radi, Vattenfall je zajedno sa Karom Delevin, britanskim modelom, glumicom i aktivistkinjom protiv klimatskih promjena, pokrenuo kampanju „Industrijske emisije, dovoljno čiste da možete da ih stavite na lice“.

Za proizvodnju vodonika Vattenfall koristi isključivo struju iz obnovljivih izvora. Na ovaj način njegova proizvodnja je potpuno karbonski neutralna. Osim toga, jedini nusprodukt upotrebe vodonika je voda.

Osvježivač za lice je napravljen od prave otpadne vode iz pilot-postrojenja HYBRIT (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology). Projekat te zelene čeličane u Švedskoj su 2017. pokrenuli proizvođač čelika SSAB-a, rudarska kompanija LKAB i Vattenfall.

Industrija čelika je jedna od najvećih emitera ugljen-dioksida. Međutim, zamjenom uglja i koksa vodonikom, HYBRIT može smanjiti emisiju CO2 u Švedskoj za 10 odsto.

Cilj cijele kampanje jeste pružanje inspiracije što većem broju industrija da se dekarbonizuju i svoje emisije svedu samo na vodu.

„Oduševljena sam što sam dio ovog projekta i podižem svijest o inicijativi koja pokazuje ogroman potencijal zelenog vodonika kao zamjene za fosilna goriva, rekla je Kara Delevin. „Ako je za širenje ove poruke potrebna primjena emisija na mom licu, spremna sam da to i učinim”, dodala je.

Industrial Emissions Face Mist nije na prodaju. Za kampanju je proizvedena određena količina bočica koje je moguće dobiti besplatno. Ako želite da imate jedan primjerak, prijavite se dok još ima zaliha.