OIE: Evropskoj solarnoj industriji preti novi talas bankrotstva

    3 sedmice pre 246 pregleda Izvor: balkangreenenergynews.com

Foto: Pixabay –

Rekordno niske cene uvozne opreme za solarne elektrane dovele su evropsku solarnu industriju na ivicu bankrota, upozorila je Evropsku komisiju organizacija SolarPower Europe.

SolarPower Europe je u pismu Evropskoj komisiji predstavio i sedam mera za zaštitu evropske solarne industrije od propasti i sprečavanje štete ciljevima koji su postavljeni Evropske Unije pod nazivom Otvorena strateška autonomije (eng. Open Strategic Authonomy).

Organizacija navodi da je “savršena oluja” na tržištu, što nije neuobičajeno kada je reč o robama, oborila cene za više od 25 odsto.

Kombinacija jake globalne potražnje i žestoke konkurencije između kineskih dobavljača dovela je do značajnih novih investicija u u lance snabdevanja za fotonaponsku opremu. Ponuda je postala prevelika, pa je, kako navode u ovoj organizaciji, dovela do brzog pada cena sirovina poput silicijuma, a zatim se to proširilo i na module, invertere i baterije.

Cene solarnih modula dostigle su rekordno nisku vrednost ispod 0,15 evra po vat za jeftinije proizvode, koji su niže od nivoa pre COVID-a, što otežava prodaju evropskih proizvođača, navodi se u pismu.

Cene stvaraju konkretne rizike da kompanije postanu nelikvidne jer će njihove zalihe biti obezvređene. SolarPower Europe podseća na odluku kompanije Norwegian Crystals, jednog od glavnih proizvođača monokristalnih silicijumskih blokova (eng. ingot) u Evropi, da pondese zahtev za bankrot.

Hemetsberger: Lideri EU bi trebalo da spasu evropske strateške tehnološke lance snabdevanja ili se suočavamo sa novim talasom bankrota

Valburga Hemetsberger, direktorka organiizacije SolarPower Europe, izjavila je da sniženje cena obično predstavlja dobru vest, ali ako taj pad nije kontrolisan, može da ima ozbiljne posledice po koncept Otvorene strateške autonomije.

“Kratkoročno, ovo je već krupan izazov za domaću konkurentnost i ponovno pokretanje solarne proizvodnje u EU. Hitno pozivamo lidere EU da spasu evropske strateške tehnološke lance snabdevanja”, rekla je ona.

Evropa, po njenim rečima, ima drugu šansu, što se retko dešava.

“Prvobitna evropska solarna proizvodna baza izgubljena je pre deceniju. Ako ne odgovorimo brzo i na odgovarajući način na ovu krizu cena, očekujemo još jedan talas bankrota i napuštanje koncepta Otvorene strateške autonomije EU“, upozorila je Hemetsberger.

SolarPower Europe hitno poziva Evropsku komisiju da preduzme odlučnu akciju tako đto bi primenila sledeće mere:

  1. Hitna akvizicija zaliha modula evropskih proizvođača.
  2. Osnivanje solarne proizvodne banke na nivou EU.
  3. Otkloniti nedostatke Privremenog okvira za tranziciju i krizu (Temporary Transition and Crisis Framework – TCTF) u delu koji se odnosi na državnu pomoć, posebno tačku 86.
  4. Ubrzati usvajanje Zakona o neto nultoj industriji (eng. Net Zero Industry Act).
  5. Unaprediti planirani uticaj EU Uredbe o prisilnom radu (eng. EU Forced Labour Regulation) podržavanjem Inicijative za solarno upravljanje (eng. Solar Stewardship Initiative – SSI).
  6. Omogućite saradnju između programa za podršku država članica.
  7. Uskladite prekomernu ponudu sa daljim povećanjem potražnje za solarnim fotonapnskim panelima u Evropi, npr. kroz EU Direktivu o performansama zgrada.