OIE: Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

    3 dana pre 60 pregleda Izvor: Balkan Green Energy News

U izvještaju Allied Analyticsa, vrijednost globalnog tržišta agrosolara je za 2021. procijenjena na 3,6 milijardi dolara. Očekuje se da će taj dio sektora zelene energetike u narednih deset godina bilježiti rast od 10,1 odsto godišnje i 2031. dostići 9,3 milijarde dolara, piše u izvještaju.

foto – BayWa r.e.

Agrosolar predstavlja kombinaciju poljoprivrede i proizvodnje struje iz fotonaponskih panela. Ti uređaji se u nizovima obično podižu na visinu od skoro dva i po metra, tako da se zemljište ispod može koristiti za uzgoj povrća i voća ili ispašu stoke. Na ovaj način postignuta je simbioza i izbjegnuta borba za prostor između poljoprivrednika i investitora u solarnu energiju.

U izvještaju su navedene brojne prednosti agrosolara. Sve ekstremnije vremenske prilike imaju veliki uticaj na sektor poljoprivrede. Solarni paneli pomažu u slučajevima suša, oluja sa previše padavina i gradom, jer sprečavaju dehidrataciju tla i štite usjeve od udara u slučaju grada.

Dokazano je da upotreba solarnih panela iznad poljoprivrednog zemljišta smanjuje isparavanje vode iz tla. Samim tim, zemlja zadržava više vlage, što dovodi do veće proizvodnje useva.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, očekuje se da će svjetska populacija dostići 8,5 milijardi do 2030, a 9,7 milijardi do 2050. godine. Proizvodnja hrane i energije biće među najvećim izazovima sa kojima će se čovječanstvo suočiti.

Agrosolar nudi rješenje za oba pitanja. Povećava prinose i proizvodi energiju, čime istovremeno smanjuje zavisnost od fosilnih gorima.

Visoki troškovi instalacije ograničavaju rast tržišta agrosolara

U agrosolaru se obično koriste monokristalni solarni moduli, koji su skuplji, pa su ukupni troškovi instalacije visoki. Međutim, fotonaponska industrija doživljava rast zahvaljujući promjenama koje se u energetici dešavaju na globalnom nivou u cilju smanjenja emisije ugljenika. Očekuje se da će tranzicija dovesti do smanjenja troškova, konkretno da će sve veća potražnja za solarnim panelima dalje omasoviti proizvodnju i dovesti do i ulaska novih igrača u industriju, tvrdi Allied Analytics.

Za promovisanje održivog rasta proizvodnje hrane i energije biće potrebne državne subvencije. Implementacija agrosolarnih rješenja zahtijevaće zajednička ulaganja, snižene kamatne stope na kredite i izloženost riziku, navodi se u istraživanju.

Analiza agrosolarnog tržišta je rađena na osnovu nekoliko karakteristika: tipa solarnih panela i ćelija, vrste usjeva koja se uzgaja i prema regionima.

Tipovi solarnih panela

Trenutno na tržištu agrosolara postoje fiksirani i pokretni solarni paneli. Pokretni paneli su korisniji, jer su posebno projektuju za određene vrste usjeva i vremenske uslove. Instaliraju se tako da podstaknu prinos i mogu se podešavati po potrebi. Međutim, ovo je skupo rješenje, zbog čega se u narednom periodu očekuje brži rast segmenta fiksiranih solarnih panela. Prednost fiksnih panela, osim u cijeni, ogleda se i u njihovoj većoj otpornosti na različite vremenske prilike.

Tržište je podijeljeno i po tipu ćelija koje se koriste za izradu solarnih panela. One mogu biti monokristalne i polikristalne. Monokristalne ćelije su dominantne na tržišnu agrosolara i očekuje se dalji rast njihove upotrebe. Oni su skuplji ali su efikasni i izdržljiviji naspram polikristalnih.

Razvoj agrosolarnog tržišta po regionima

Analiza je obuhvatila regione Sjeverne Amerike, Evrope, Azije, Pacifika, Latinske Amerike, Bliskog istoka i Afrike. Sjeverna Amerika je 2021. dominirala tržištem i, kako stoji u rezultatima istraživanja, nastaviće da drži prvo mjesto.

U izvještaju je pomenut i projekat koji se razvija u Srbiji. Očekuje se da će Srbija pokrenuti jedan od najvećih agrosolarnih projekata, Agrosolar Kula, vrijedan 340 miliona dolara, piše u dokumentu.

Prema Allied Analyticsu, ključni igrači na tržištu agrosolara su BayWa, Insolight, JA Solar, Enel Green Power, Sunseed APV, Mirai Solar, Namaste Solar, Ombrea, Sun’Agri i Next2Sun.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: