OIE u Crnoj Gori: Veliki potencijal koji se ne koristi dovoljno

    2 sedmice pre 173 pregleda Izvor: ecoportal.me

U utorak 12. septembra 2023. godine, NVO Green Home održala je skup s građanima Podgorice kako bi istražila njihovo mišljenje o obnovljivim izvorima energije, njihovu spremnost da ih koriste i koliko su informisani na tu temu. Ovom prilikom, organizacija je takođe predstavila svoju brošuru “Hajde da pričamo o obnovljivim izvorima energije po mjeri čoveka”

Sagovornici su se složili da Crna Gora ima izvanredne prirodne resurse za korišćenje obnovljive energije, posebno solarnu energiju, ali da se ona ne koristi u dovoljnoj mjeri. Većina građana istakla je ekonomske izazove kao glavnu prepreku. Iako su brojni proračuni pokazali da primjena solarnih sistema i toplotnih pumpi donosi uštede u energiji i veću udobnost u prostorijama koje se griju ili hlade ovim metodama, visoki početni troškovi još uvek predstavljaju ozbiljan izazov. Ipak, određeni broj građana je upoznat s programima podrške i kriterijumima za apliciranje za državnu podršku.

Jedan od ključnih zaključaka razgovora bio je naglasak na neophodnosti kvalitetnog informisanja. Građani ističu važnost pravilnih informacija i resursa kako bi mogli da naprave proračune o troškovima i izboru sistema koji najbolje odgovara njihovim potrebama. Zabrinjava činjenica da mlađa populacija nije pokazala značajno interesovanje za ovu vrstu informacija, što sugeriše da je potrebno veće ulaganje u obrazovanje mladih u budućnosti.

Brošura koju je NVO Green Home podijelila građanima sadrži kratak pregled solarnih sistema, energije vjetra i toplotnih pumpi. U njoj su navedene prednosti i prepreke ovih sistema, kao i najznačajniji projekti koji se trenutno realizuju u zemlji i pružaju podršku građanima. Iako se radi o “zelenoj” energiji, brošura takođe istražuje uticaj na životnu sredinu, uključujući pitanja odlaganja otpada, zauzeća prostora i uticaja na biljni i životinjski svet.

NVO Green Home nastavlja da radi na edukaciji i podizanju svijesti građana o prednostima obnovljive energije, te će se truditi da informacije o ovoj temi budu što dostupnije i razumljivije za sve slojeve stanovništva. Održiva energija predstavlja ključni korak ka čistijoj i ekološki odgovornijoj budućnosti, a Crna Gora ima potencijal da postane lider u korišćenju obnovljivih izvora energije.