Oko 250.000 stanovnika „pokriva“ tri radiologa

    2 godine pre 319 pregleda Izvor: pobjeda.me

Dom zdravlja Podgorica, koji sada zapošljava tri radiologa, ima potrebu za najmanje osam, odnosno do 10 stručnjaka iz ove oblasti, ali taj kadar je na nivou primarne zdravstvene zaštite deficitiran.

Direktor Doma zdravlja dr Nebojša Kavarić kaže za Pobjedu da ustanova na čijem je čelu za potrebe ultrazvučne dijagnostike angažuje dodatno i tri konsultanta (radiologa) koji dopunski rade i imaju stalan raspored.

Organizacija

Jedna od njih ispričala je Pobjedi da, iako je ranije operisala dojku i javila se za preventivni pregled, izabrani ljekar nije imao slobodan termin da joj zakaže eho dojke, abdomena i štitne žlijezde. Mjesta nije bilo ni u Domu zdravlja na Starom Aerodromu, ni u Domu zdravlja u Bloku pet

– Za posljednjih godinu dana, u skladu sa propisima, tri radiologa su prešla iz Doma zdravlja da rade u druge institucije u Crnoj Gori. Bilo ih je šest, a sada rade samo tri i imamo tri konsultanta iz Kliničkog centra – kazao je Kavarić.

Nevolje zbog nedostatka kadra do izražaja dolaze posebno u danima skrining programa, kao što je to bio slučaj u oktobru, mjesecu borbe protiv raka dojke, kada su sa svih adresa zdravstvenog sistema svakodnevno pozivali žene da obavezno preventivno urade ultrazvučne preglede dojki. Mnoge od njih, međutim, naišle su na barijeru – slobodnih tremina nije bilo ni u roku od nekoliko mjeseci.

Neke od njih, razočarane, javile su se našoj redakciji, s pitanjem čemu onda pozivi zdravstvenih vlasti na preglede.

Jedna od njih ispričala je Pobjedi da, iako je ranije operisala dojku i javila se za preventivni pregled, izabrani ljekar nije imao slobodan termin da joj zakaže eho dojke, abdomena i štitne žlijezde. Mjesta nije bilo ni u Domu zdravlja na Starom Aerodromu, ni u Domu zdravlja u Bloku pet.

– Pitala sam i samo mi je rečeno da termina nema i da ne znaju kada će biti slobodnih – kazala je naša čitateljka.

Kavarić pojašnjava da je opterećenost postojećih kapaciteta primarne zdravstvene zaštite na teritoriji Podgorice u prvom redu uzrokovana značajnim prilivom stanovništva, čiji broj, kako kaže, posmatrano iz perspektive aktuelne organizacije ove ustanove „raste dramatično“.

Ne vraćamo nikoga, a red čekanja se mora produžavati, jer se u kontinuitetu povećava broj stanovnika, a time i pacijenata koji svakodnevno traže zdravstvenu uslugu. Iz toga proizilazi da su kapaciteti Doma zdravlja nedostatni i za postojeći broj stanovnika opterećeni – kazao je Kavarić

– Optimalno bi trebalo osam do 10 specijalista iz ove oblasti kako bi, s obzirom na aktuelna demografska kretanja, Dom zdravlja mogao da pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu iz ove oblasti – kazao je on.

Iako im fali ljekara, a stanovnika je sve više, Kavarić ističe da prime svakog pacijenta.

– Ne vraćamo nikoga, a red čekanja se mora produžavati, jer se u kontinuitetu povećava broj stanovnika, a time i pacijenata koji svakodnevno traže zdravstvenu uslugu. Iz toga proizilazi da su kapaciteti Doma zdravlja nedostatni i za postojeći broj stanovnika opterećeni – kazao je Kavarić.

Objašnjava da manjak kadra postoji u specijalističkim službama, „jer da biste dobili jednog specijalistu treba da prođe pet godina, a kada se završi njihova obaveza da rade oni su mobilni i prelaze u druge institucije“.

– Ako se pojavi na tržištu rada makar jedan slobodan radiolog ili jedan slobodan porodični doktor, pri tome da ne ugrožavamo druge djelove sistema, on će biti odmah, uz saglasnost Fonda zdravstva i Ministrastva zdravlja zaposlen u Domu zdravlja Podgorica – istakao je Kavarić i dodao da će u međuvremenu, u dogovoru sa Kliničkim cetrom pokušati da prevaziđu aktuelnu situaciju.

Ključno je, prema riječima Kavarića, povećati broj termina, prije svega, za ultrazvuk dojke.

Kavarić ističe i da bi svako unapređenje, ali i povećanje servisa značilo i bolju zdravstvenu zaštitu.

– Što više servisa to će biti bolje. Ja vjerujem u to gdje god povećamo dostupnost to je bolje za građane. Time ćemo imati dugoročno uštede bez obzira što se čini da u jednom trenutku otvaramo više servisa, ali upravo zbog toga što će zdravstvena zaštita biti dostupnija i u pravo vrijeme smanjiće se broj teških oboljenja i komplikacija i dugoročno će to biti mnogo jeftinije i finansijski isplativije za ukupan zdrvstveni sistem – kazao je Kavarić.

Ministarstvo

Iz Ministarstva zdravlja Pobjedi je saopšteno kako se u Domu zdravlja Podgorica mogu zakazati svi ultrazvučni pregledi (uključujući i štitastu žlijezdu) za kraj novembra ili tokom decembra, osim, kako su precizirali, preventivnih pregleda, koji se čekaju i zakazuju. Navode i da ima termina za mamografske preglede dojki.

Na ultrazvučne preglede čeka se po nekoliko mjeseci

– Preventivni pregledi se rade kod zdrave populacije i planiraju se po ugledu na razvijene zemlje, a u Domu zdravlja Podgorica se čeka najviše tri mjeseca. Prema aktuelnoj situaciji otvoreni su termini za zakazivanje ultrazvučne dijagnostike za narednu godinu. Kada govorimo o ovom problemu, moramo imati u vidu i veliki demografski priliv stanovništva, a time i povećan broj pacijenata, te se stoga stvaraju poteškoće u adekvatnom radu sistema elektronskog zakazivanja, a shodno zahtjevima pacijenata kojima je potrebna ova vrsta zdravstvene zaštite – navodi se u odgovorima Ministarstva zdravlja.

Svi pacijenti su informisani da, ukoliko im ponuđeni termini iz nekog razloga ne odgovaraju, izabrani doktori ih mogu zakazati i u drugim zdravstvenim ustanovama – zaključuje se u odgovorima Ministarstva zdravlja

Iz ovog resora ističu da se u ostalim domovima zdravlja na ultrazvuk dojke i štitaste žlijezde čeka od sedam dana do mjesec, a u opštim bolnicama do mjesec i po, dok se hitni i pacijenti koji imaju zakazane kontrolne specijalističke preglede za koje treba da imaju ove nalaze, kao i bolnički pacijenti, pregledaju svakodnevno kroz, takozvane interventne ambulante.

– Svi pacijenti su informisani da, ukoliko im ponuđeni termini iz nekog razloga ne odgovaraju, izabrani doktori ih mogu zakazati i u drugim zdravstvenim ustanovama – zaključuje se u odgovorima Ministarstva zdravlja.

Prema nekim procjenama, procentualni priliv stanovništva u Podgorici je oko sedam do osam na godišnjem nivou, podaci lokalne uprave iz 2016. godine govorili su da je tada, a na osnovu informacija o broju zdravstvenih osiguranika, u glavnom gradu živjelo oko 250.000 stanovnika.

Ultrazvuk dojke i štitaste žlijezde u 11 domova zdravlja

Ultrazvučna dijagnostika dojke i štitaste žlijezde na nivou Crne Gore, navode iz Ministarstva zdravlja, sprovodi se u 11 domova zdravlja: u Podgorici, Andrijevici, Plavu, Rožajama, Tivtu, Budvi, Danilovgradu, Herceg Novom, Kolašinu, Mojkovcu i Ulcinju.

Iz preostalih sedam domova zdravlja (Bar, Pljevlja, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Nikšić i Kotor), kako su precizirali, u skladu sa Strategijom za optimizaciju sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite, koji je usvojila Vlada u junu 2011. godine, radiološka služba je izmještena sa primarnog na sekundarni nivo.

– Ove dijagnostičke procedure obavljaju se u opštim bolnicama u ovim gradovima – kazali su resornog Ministarstva.

Porodični ljekari radiće trijažne ultrazvučne preglede

Problem nedostatka specijalističkog kadra u domovima zdravlja, smatra dr Nebojša Kavarić, dijelom bi se mogao prevazići angažovanjem ljekara specijalista porodične medicine.

– Oni bi radili osnovne dijagnostičke, takozvane prve dijagnostičke ultrazvučne, trijažne preglede. Time bi rasteretili radiologe ovog ogromnog broja usluga. Radiolozi će raditi specijalistuičku dijagnostiku u budućnosti i nadam se optimalnijoj situaciji kad je dijagnostika u pitaju, jer sada kod radiologa dolazi sve od osnovnih do komplikovanih slučajeva – kazao je Kavarić.

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Miranović ranije je najavila da će Dom zdravlja Podgorica do kraja novembra raspisati konkurs za deset specijalizacija porodične medicine.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 30. jul

29. jula 2021. 21:22

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 23369 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 10525 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 9163 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 8574 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8483 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 8114 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7690 pregleda
%d bloggers like this: