Oko 45 miliona eura za ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja

    3 godine pre 600 pregleda Izvor: CDM

RASPISAN TENDER

Elektroprivreda Crne Gore je raspisala javni tender za izbor izvođača radova za ekološku rekonstrukciju prvog bloka termoelektrane ”Pljevlja” a, kako je saopšteno iz te kompanije, procijenjena vrijednost investicije je 45 miliona eura (bez PDV-a).

U EPCG ističu da se očekuje interesovanje velikog broja renomiranih svjetskih kompanija sa iskustvom u realizaciji takvih projekata.

“Ukoliko tenderski postupak bude tekao nesmetanom dinamikom, potpisivanje ugovora očekuje se do kraja tekuće godine. Idejni projekat ekološke rekonstrukcije uradila je renomirana njemačka kompanija STEAG Energy u saradnji sa rukovodiocima Termoelektrane”, navode u Elektroprivredi.

Planirano je, dodaju, da se projekat realizuje od 2019. do 2021. godine, nakon čega će se omogućiti nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (Termoelektrana – Rudnik uglja) u narednih dvadesetak godina.

“Rekonstrukcijom će se obezbijediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442 iz 2017. godine”, poručuju iz EPCG.

Projekat ekološke rekonstrukcije podrazumijeva izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unapređenje rada elektrofilterskog postrojenja, kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda.

“Uporedo sa tim projektom teći će i revitalizacija deponije Maljevac u vrijednosti od dodatnih 20 miliona eura. Tokom protekle godine za potrebe projekta revitalizacije deponije Maljevac ukupno je utrošeno blizu devet miliona eura. Sama rekultivacija deponije će se odvijati po fazama od 2019. do 2023. godine”, kažu u Elektroprivredi.

Ukazuju da je projekat ekološke rekonstrukcije značajan i sa aspekta obezbjeđivanja izvora toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora o ekološkoj rekonstrukciji.

“Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne nergije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj”, naglasili su u EPCG.

Ističu da je Termoelektrana Pljevlja – Rudnik uglja jedan od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i da je od ogromnog značaja za njegovu stabilnost.

“Važnost ovog baznog izvora električne energije za Crnu Goru, koji ujedno generiše i 1.200 zaposlenih, je neupitna”, naveli su u Elektroprivredi Crne Gore.

Tokom ekološke rekonstrukcije je planirano da godišnji zastoji u radu elektrane ne budu duži od dva do tri mjeseca, kako bi imali stabilnu situaciju u domenu potreba za balansiranjem količina električne energije i usklađivanja sa stanjem na tržištu.

“Podsjećamo da je EPCG, uporedo sa projektom ekološke rekonstrukcije, ušla u veliki investicioni ciklus sa prioritetom diversifikacije proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prije svega vjetra i sunca”, zaključuju u EPCG.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: