Olimpijske stipendije najboljim crnogorskim skijašima i skijašicama

    10 mjeseci pre 254 pregleda Izvor: Vijesti

Najbolji crnogorski skijaši, kandidati za učešće na zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, u narednom periodu primaće olimpijske stipendije.

Crnogorski olimpijski komitet je, uz saradnju i uvažavanje predloga strane Crnogorskog skijaškog saveza, preko Fonda Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta, obezbijedio pet stipendija „Beijing 2022“ za naše sportiste, kao podršku za ostvarivanje normi za učešće na zimskim Olimpijskim igrama u Kini 2022.godine.  

Stipendije su dobili Eldar Salihović, Jelena Vujičić i Bojan Kosić iz alpskog skijanja, te  Marija Bulatović i Aleksandar Grbović iz nordijskog (cross country).

U Crnogorskom olimpijskom komitetu su danas sa stipendistima potpisani ugovori, a iznosi stipendija kreću se od 700 do 1.200 dolara na mjesečnom nivou. 

U odnosu na prethodni olimpijski ciklus, program je produžen na tri zimske sezone i trajaće ukupno 28 mjeseci – od 1. novembra 2019. do 28. februara 2022.godine.

“Obezbjeđivanjem ovih stipendija napravili smo veliki korak ka ostvarivanju dobrih rezultata. Sportisti koji su dobili olimpijske stipendije su naše nade, ne samo za Igre 2022. nego i 2026. godine, jer se radi o mladim sportistima, najboljim koje Crna Gora ima u alpskom skijanju i kros kantriju. Siguran sam da će sada imati motiv više da se domognu normi, a COK će zajedno sa Crnogorskim skijaškim savezom nastojati da im pruži svaku vrstu podrške da potvrde svoj kvalitet i budu primjer budućim generacijama.” izjavio je Simonović.

Predsjednik Crnogorskog skijaškog saveza Rajko Kosić zahvalio se na saradnji COK-u i predsjedniku Simonoviću i naglasio da se dodjelom ovih stipendija trasira zajednički put ka zimskim Olimpijskim igrama i da je savez spreman na zajedničku podršku sportistima u ostvarivanju još boljih rezultata.

Takođe je podsjetio da će, u okviru zajedničke saradnje, prva naredna aktivnost biti Olimpijske igre mladih (YOG) u Lozani, koje će se održati od 9. do 22. januara naredne godine, a na kojima će nastup imati i mladi olimpijski stipendista Aleksandar Grbović.

Ovom prilikom, predsjednik COK-a Dušan Simonović takođe je uručio značke MOK-a za učešće na prethodnim ZOI Pjong Čang 2018. olimpijcima Eldaru Salihoviću, Jeleni Vujičić i Mariji Bulatović.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6608 pregleda