Ombudsman će formirati predmet zbog privođenja Vuka Ikovića

    1 mesec pre 283 pregleda Izvor: pobjeda.me

Foto: Ilustracija –

Zaštitnik ljudskih prava (ombudsman) je inicirao formiranje predmeta zbog privođenja jednog od osnivača pokreta „Preokret“, odbornika u Skupštini opštine Danilovgrad i aktiviste Vuka Ikovića koji je prije tri dana procesuiran u Podgorici nakon što je fotografisao nepropisno parkiran policijski automobil.

– Ombudsman se javio sa inicijativom da formira predmet po ovom slučaju i da traži moju saglasnost za pokretanje pritužbe kako bi se brže procesuirali oni koji su napravili grešku, da se ovakve stvari ne bi ponavljale – a sve u cilju početka sistemskog rješavanja problema ovog tipa unutar policije – saopštio je Iković Pobjedi.

On je ranije Pobjedi ispričao da je gruba prepirka uslijedila nakon što je službenike policije fotografisao kako krše zakon, te da su mu tražili ličnu kartu koju u tom trenutku nije imao sa sobom – pošto je izašao iz kancelarije, koja je od mjesta događaja bila udaljena 30 metara.

– Sve se zakomplikovalo, a bili su toliko bijesni da su me samo pokupili u kombi i priveli – rekao je Iković ranije Pobjedi.

Službenici su svoje postupke, po privođenju u OB Podgorica, svom nadređenom pravdali tvrdnjama da ih je vrijeđao.

– Rekli su da sam im govorio „da ih sram bude“. Onda je inspektor u kancelariji do shvatio što je urađeno i tražio da me puste. Urađen je zapisnik i izrečena kazna za nenošenje lične karte u iznosu od 60 eura – istakao je Iković.

Kako je ukazao, policija mora da ima razlog da bi mu tražila ličnu kartu na uvid.

– Kad sam pitao zašto mi traže ličnu kartu, jedan od njih je rekao: „Jer ti je tražim“. Tu kaznu za prekršaj mogao je da izrekne na licu mjesta bez potrebe da me vodi u OB na ispitivanje – ali oni su toliko bili nervozni da su počeli odmah da prijete: tražili su da izbrišem fotografiju iz telefona, pa su onda, pošto sam odbijao to da uradim, tražili da ne razgovaram s njima jer će se „obračunati sa mnom – ali ne mogu jer su u uniformi“ – ispričao je Iković Pobjedi.

On sada čeka poziv suda, a kaznu za neposjedovanje lične karte je platio juče. Ostao je dosljedan u namjeri da se ovakve zloupotrebe procesuiraju i uputio zahtjev Komunalnoj policiji da reaguje na nepropisno parkiranje policije koje je zabilježio kamerom.

– „Preokret“ je poslao zahtjev Upravi policije da se imenuju službenici koji su postupali tog dana kao dio interventne jedinice i što su konkretno preduzeli po ovom slučaju – dodao je Iković u izjavi za Pobjedu.

Ustvrdio je da je ovakvo postupanje službenika posljedica sistemskog nerada i neprimjenjivanja zakona.

– Što je sad uzrokovalo da Uprava policije ima veliki broj nestručnog kadra. Kada posljednja ekipa ove godine ode u penziju oni će imati manjak stručnjaka iako imaju dovoljno radnika. Službenici koji su sada tamo idu na ubrzani kurs kako bi mogli da završavaju poslove koji su im već predviđeni ugovorima o radu. To je sistemski problem koji je nagomilan partijskim zapošljavanjem i, nažalost, ovako rezultira – zaključio je Iković.

On svakodnevno informiše građane o uzurpiranim javnim površinama, nepropisnim parkiranjima i drugim zloupotrebama