Ombudsman formirao predmet zbog podjele funkcija u Pljevljima

    2 sedmice pre 1372 pregleda Izvor: Pobjeda

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda (Ombudsman) formirala je predmet povodom informacije da na spisku od 37 kandidata za članove savjeta i odbora direktora u javnim lokalnim preduzećima u Pljevljima nema niti jednog Bošnjaka ili Muslimana.

– Formiran je predmet po sopstvenoj inicijativi – potvrđeno je Pobjedi iz institucije Ombudsmana.

Prethodno se, nakon sjednice Odbora za izbor i imenovanja oglasio i OO Bošnjačke stranke Pljevlja, navodeći da su tim činom partije koje čine lokalnu vlast u Pljevljima poslale poruku „da su za njih Bošnjaci građani drugog reda“.

Klub odbornika DPS-BS biće protiv imenovanja budućih funkcionera u lokalnoj vlasti u Pljevljima jer u tim partijama smatraju da većina predloženih kandidata, među kojima nema nijednog Bošnjaka ili Muslimana, nijesu kompetentni za pokrivanje tako odgovornih pozicija.

U Stranci pravde i pomirenja (SPP) nijesu iznenađeni što iz srpskih nacionalnih partija nema delegiranih pripadnika bošnjačkog naroda, ali nije jasno, ističu, zbog čega su ih izostavile ,,građanske“ stranke koje su upravo od njih dobile značajan broj glasova u Pljevljima.

Predsjednik Opštinskog odbora Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Pljevljima Meško Đurđević kazao je za Pobjedu da su u toku kampanje upozoravli na ovakav scenario u tom gradu, ističući da je Bošnjačka stranka svojim odlukama ,,zaključala Bošnjake“ u opoziciji. Na gubitku su, kako kaže, Bošnjaci, a onda i svi građani Pljevalja.

On, pored ostalog, ističe da je pravno-legitiman izbor nacionalnih ili građanskih partija koje su formirale vlast u Pljevljima da delegiraju sve kandidate, ali napominje da to nije ni građanski ni „pljevaljski“.

– Jasno nam je zašto nema Bošnjaka ili muslimana delegiranih iz redova srpskih nacionalnih partija, ali nam nije jasno zašto ih nema iz redova ,,građanskih“ iako su sve te partije dobile značajan broj i bošnjačkih glasova u Pljevljima, a na nekima su bili čak i nosioci lista – naveo je Đurđević.

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) pozvao je sve društvene činioce, političke stranke i njihove lidere, nevladine organizacije i građanske aktiviste, kao i sve medije u našoj zemlji, da jasno, javno i nedvosmisleno osude djelovanje i odluke koalicione vlasti u Pljevljima.

Njihova odluka da u opštinskim strukturama od 37 kandidata nema niti jednog Bošnjaka ili Muslimana je, ističu u CHO, negacija svih vrijednosti i principa na kojima se zasniva građanska i demokratska Crna Gora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: