„Ona spava…“ O njoj je Čola pjevao, Jugoslavija je plakala

    1 godina pre 491 pregleda Izvor: portalanalitika.me

Danas se navršava 46 godina od kada je sahranjena Milica Kostić, učenica medicinske škole koja je skočila u smrt kako bi se odbranila od nasilnika i sačuvala dostojanstvo.

Osamnaestogodišnja djevojka Milica Kostić, učenica medicinske škole u Kruševcu, prije skoro pola vijeka naivno je pošla za grupom mladića koji su je zamolili da im pomogne. Rekavši joj da im je potrebna pomoć kod strogih roditelja djevojke jednog od njih, Milica je odlučila da pokuša, ali je ubrzo shvatila da se radi o unaprijed smišljenom planu. Pri ulasku u stan Milici je postalo jasno da momci imaju drugačiju namjeru.

Njih petorica su počeli da je ubeđuju da skine odjeću sa sebe i da ne pruža otpor dok je seksualno napastvuju. Računajući na to da će Milica da poklekne iz straha, oni su pokušavali da je ubijede da joj je „bolje“ da sama pristane na silovanje, nego da to proživi uz dodatnu upotrebu fizičke sile. 

Jedan od momaka koji su se spremali da počine stravičan zločin počeo je da se koleba u ovoj namjeri nakon što je Milica, kroz suze, rekla da je nevina. On je napustio sobu u kojoj se nalazila preplašena djevojka, a ubrzo su ostali momci izašli za njim kako bi ga ubijedili da ne odustaje. Iskoristivši momenat kada su svi izašli iz prostorije, Milica je skočila sa 11. sprata solitera, izabravši sigurnu smrt umjesto poniženja.

Iako niko nije prognozirao da će preživjeti pad, Milica je poživjela još dva dana i za to vrijeme istražnim organima uspjela da ispriča ko su počinioci i šta se tačno desilo tog kobnog dana. U Kruševcu su organizovani protesti protiv nasilnika koji su ubrzo uhapšeni, ali nije sa sigurnošu poznato kolike kazne su dobili, niti koliko su vremena proveli u zatvoru. Slučaj Milice Kostić je tada pokrenuo debatu o stanju prava žena u Jugoslaviji i izazvao gnijev i tugu kod stanovnika.

Smrt Milice Kostić inspirisala je pesnika Velizara Šofranca da napiše tekst pjesme „Ona spava“, a muziku je ubrzo komponovao Kornelije Kovač. Publici je predstavljena kada je Zdravko Čolić otpjevao i s njom pobijedio na Hit paradi u novembru 1974. godine.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. septembar

19. septembra 2021. 21:55

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26094 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11625 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10792 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10154 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9348 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8847 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8565 pregleda
%d bloggers like this: