Opština namjenila preko pola miliona evra za energetsku efikasnost a tek bi da vrši pregled zgrada

    3 dana pre 295 pregleda Izvor: pvnovine.com

U cilju poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenja zagađenja, Opština Pljevlja je iz kapitalnog budžeta za mjere energetske efikasnosti objekata namjenila 560.000 evra, od čega 280.000 evra za mjere energetske efikasnosti za objekte koji se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici, a dodatnih 280.000 eura za mjere energetske efikasnosti za objekte individualnog stanovanja na teritoriji grada. Kako bi se smanjila zagađenost vazduha u gradu, manjom potrošnjom uglja, planirane su mjere energetske efikasnosti a opština Pljevlja je tek pokrenula proceduru kako bi se uradio energetski pregled zgrada koje se griju iz gradske kotlarnice dok ne postoji bilo kakva procedura za individualne objekte stanovanja.

-Tenderska procedura za otvoreni postupak javne nabavke, koji se odnosi na izradu Izvještaja o izvršenom detaljnom energetskom pregledu za 21 zgradu (ukupne površine 26.180 m2) koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici u Pljevljima, koju sprovodi Opština Pljevlja, završava se u utorak, 15. juna. Cilj energetskog pregleda objekata koji je predmet otvorenog postupka javne nabavke je identifikacija trenutnog stanja potrošnje energije, analiza isplativih mjera energetske efikasnosti, koje će smanjiti potrošnju energije, troškove za energiju, emisiju gasova sa efektom staklene bašte, kao i održavanje toplotnog komfora u zgradama na odgovarajućem nivou – navodi iz kabineta predsjednika opštine.

Izvještaj, prema tenderskog dokumentaciji mora da sadrži podatke o potrošnji energije svake zgrade ponaosob, podatke o usklađenosti karakteristika zgrade, odnosno objekta sa tehničkim propisima o energetskim karakteristikama zgrada i drugim propisima o energetskoj efikasnosti, procjenu energetske efikasnosti sa indikatorima na osnovu kojih je izvršena procjena, predlog mjera za smanjenje potrošnje energije i poboljšanje energetske efikasnosti sa procjenom uštede energije i načinom njenog utvrđivanja u varijantama, procjenu ekonomske isplativosti sprovođenja mjera za poboljšanje energetske efikasnosti za svaku varijantu, preporuke za upravljanje energijom u cilju poboljšanja energetske efikasnosti, rekapitulaciju energetskih mjera u građevinskom dijelu sa procijenjenom vrijednosti radova i tabelu specifične potrošnje toplotne energije po varijantama i sa optimalnom varijantom.

Procijenjena vrijednost predmeta javne nabake je 24.793,39 eura, a nakon izbora izvođača, i izrade Izvještaja, Opština Pljevlja će putem javnog poziva krenuti u proceduru energetskog opremanja prioritetnih stambenih zgrada koje koriste grijanje iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici.

Iz lokalne uprave podsjećaju da je Programom energetske efikasnosti, Vlada Crne Gore je tokom 2020. godine opredijelila oko 500.000 eura za implementaciju mjera na objektima koji se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici, a uspješnom realizacijom programa, 11 zgrada užeg gradskog jezgra za koje je energetski pregled izvršen donatorskim sredstvima UNDP-ja, je potpuno energetski efikasno i spremno dočekalo zimsku sezonu 2020/2021.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 22205 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8415 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 7814 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 7645 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7606 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7377 pregleda
%d bloggers like this: