Opština pozitivno odgovorila na zahtjev Odbora Islamske zajednice u Pljevljima

    11 meseci pre 480 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA –

Odbor Islamske zajednice u Pljevljima podnio je Sekretarijatu za uređenje prostora opštine Pljevlja još 16. februara ove godine, zahtjev za izdavanje urbanističko tehničkih uslova, koji obuhvata rekonstrukciju i dogradnju vjerskog objekta Hadži Hasanove džamije na katastarskoj parceli 1526 KO Pljevlja u ulici Ivana Milutinovića.

Prema informaciji dobijenoj od Ferida Osmanagića,glavnog pljevaljskog imama, prije nekoliko dana je na zahtjev Odbora Islamske zajednice pozitivno odgovoreno iz nadležnog Sekretarijata za uređenje prostora opštine Pljevlja, na način što su dobijeni urbanističko-tehnički uslovi, koji će uz odgovarajući projekat omogućiti rekonstrukciju i dogradnju ovog starog pljevaljskog vjerskog objekta.

Kad radovi budu završeni ovaj vjerski istorijski objekat će dobiti sve sadržaje Islamskog kulturnog centra. Istovremeno prije nekoliko dana su na munari Hadzi Hasanove Dzamije završeni elektro radovi i posle šest decenija ponovo sijaju kandilji, koji će posebno za vrijeme vjerskih praznika imati svoj značaj.

Najbolji primjer bahatog i necivilizacijskog ponašanja nekadašnjih vlastodržaca u Pljevljima i njihovog odnosa prema svetinjama muslimanskog stanovništva je Hadži Hasan džamija na Jaliji koja je eksproprisana prema podacima OIZ Pljevlja 6. februara 1965. godine i za to dato nešto novca .

Od džamije je ostala munara, zidana lijepo tesanim kamenom, visoka 30 metara da prkosi onima kojima su smetale svetinje. Na temeljima dzamije sagrađen je objekat Elektrodistribucije. Harem ove džamije kao i groblje je uništeno.

Vakuf ove džamije je imao berbernicu, dva dućana, pekaru, baštu, džamiju od tvrdog materijala i groblje uglednih građana islamske vjere. Od svega toga ostalo je samo minare da prkosi jednoj suludoj politici u kojoj nisu pošteđena ni groblja vjerskih zajednica i zatiranje vjerskih objekata.

U decembru prošle godine posle toliko godina faktički je objekat vraćen na korišćenje Islamskoj zajednici i konačno ispravljena velika nepravda.