Optužnica protiv 21 osobe zbog šverca 4,3 tone kokaina

    2 sedmice pre 267 pregleda Izvor: RTCG

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici predalo je optužnicu protiv 21 lica zbog šverca 4,3 tone kokaina. Optužnica je prvi put predata u septembru prošle godine, ali je u međuvremenu odlukom Višeg suda vraćena na doradu.

To je saopštio tužilac i portparol SDT Vukas Radonjić. 

„Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas predalo optužnicu protiv 21 okrivljenog lica i to protiv: Lj.M., M.O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., G.S., D.M., F.Z., I.N., T.A., M.N., D.K., M.B., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, protiv Lj.M., M.O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., M.N., R.Z., D.M., F.Z., M.B. i I.M., za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga – oko 4 t i 300 kg kokaina, protiv Lj.M., I.S., M.O., B.J. i M.N., za krivična djela pranje novca – oko sedam miliona eura, protiv M.M., A.K. i Lj.M., za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, protiv D.K., za krivična djela odavanje tajnih podataka i protiv D.K., za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, izvršena u periodu od 2019. do februara 2021. godine, u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike“, piše u saopštenju.

Navodi se da se za lica koja su u bjekstvu predlaže suđenje u odsusstvu. 

„U optužnici je predloženo da se okrivljenima M.O., M.P., V.B., T.A., M.B., M.M., G.S. i I.M., produži pritvor, a da se okrivljenima Lj.M., R.Z., M.N., I.S., A.K., I.N., N.B., B.J., D.M. i F.Z., koji su u bjekstvu i za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu“, piše u saopštenju. 

Podsjetimo, u pitanju je predmet u kojem su akteri Radoje Zvicer i Ljubo Milović.

U februaru ove godine, Viši sud je vratio optužnica Specijalnom državnom tužilaštvu na doradu i ispravljanje grešaka. 

Navodnu kriminalnu grupu, prema optužnici koju je potpisao državni tužilac Jovan Vukotić, organizovali su bivši policajac Mileta Ojdanić i odbjegli policajac Ljubo Milović. Okrivljen je i predsjednik budvanske opštine Milo Božović. 

Osim njih, optužnicom su obuhvaćeni i navodni vođa kriminalnog kavačkog klana Radoje Zvicer, službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Milan Popović, Miloš Mišurović, Dejan Knežević, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović, Darko Knežević, Ivan Mijatović i Dražen Milović.