Optužnice zbog „najveće pandemijske prevare“ – ukradeno 250 miliona iz fonda za decu

    1 godina pre 204 pregleda Izvor: glasamerike.net
Foto : Pixabay, Ilustracija –

Federalni tužioci podigli su optužnice protiv 47 osoba koje su optužene da su ukrale više od 250 miliona dolara iz federalnog programa pomoći namenjenog ishrani dece za vreme pandemije kovida 19.

Sekretarijat za pravosuđe saopštio je da je malverzacija u čijem je centru neprofitna organizacija iz Minesote „Hranimo našu budućnost“ – najveća do sada otkrivena prevara koja se odnosi na programe pomoći žrtvama pandemije. Među optuženima je osnivačica te organizacije , 41-godišnja Ejmi Bok.

„To je bila drska prevara neverovatnih razmera“, izjavio je federalni tužilac u Minesoti Endrju Luger.

„Optuženi su eksploatisali program namenjen pružanju zdrave ishrane deci ugroženoj za vreme pandemije Kovida 19“.

Organizacija „Hranimo našu budućnost“ još nije odgovorila na pitanja agencije Rojters.

Tužilaštvo navodi da su učesnici šeme predali falsifikovanu dokumentaciju programu koji je finansirao Sekretarijat za poljoprivredu, čiji je cilj dostavljanje obroka deci. Već postojeći program bio je proširen za vreme pandemije. Sekretarijat za poljoprivredu takođe nije odmah odgovorio na upite Rojtersa.

Tvrdeći da koriste novac za kupovinu hrane i organizovanje centara za distribuciju, optuženi – među kojima su vlasnici restorana i drugi, zadržali su novac za sebe, trošeći ga na luksuzne automobile, nekretnine i nakit, navode tužioci. Oni dodaju da su optuženi otvorili više od deset fiktivnih kompanija za upravljanje lažnim centrima za distribuciju hrane i pranje proneverenog novca.