Osmani: Imamo potvrde da Vučić stoji iza napada u Banjskoj

    2 meseca pre 310 pregleda Izvor: N1

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da ima potvrde iz više izvora „da Vučić stoji iza napada 24. septembra“ u selu Banjska na sjeveru Kosova i da ta saznanja imaju i zemlje članice NATO, ali da će svaka država sama odlučititi kako da iskoristi te dokaze, objavio je danas portal Kosovo onlajn, prenosi N1.rs.

– Ova svjedočenja je potvrdio naš najvažniji saveznik koji ih je prenio i državama članicama NATO. Sve vodi ka Vučiću. Ne govorimo o njegovom gubitku kontrole nad nekim bandama. Govorimo o tome da je on organizovao i naredio napade preko bandi, kao i finansiranje. Vučić čak pruža i političko utočište odgovornima –  rekla je Osmani u intervjuu za arapski „Al An“, a prenosi Kosovo onlajn.

Vučić, prema riječima Vojse Osmani, „sada pokušava da pobjegne od odgovornosti“.

– Svi znaju, primila sam mnogo gostiju i rukovodilaca u kancelariji i oni su mi to potvrdili. Ima i slučajeva kada su Vučiću direktno rekli da imaju mnogo dokaza da on stoji iza napada. Ove dokaze su potvrdili naši razni saveznici –  rekla je Osmani i ocijenila da će svaka država sama odlučiti kako će koristiti te dokaze.

Osmani je naglasila da će objavljivanje cjelokupnog izvještaja o Banjskoj zavisiti od NATO partnera i od nadležnih koji vode istragu, ali se u to, kako je navela, „ne miješa“, prenio je portal Kosovo onlajn.

Predsjednica Kosova je na pitanje šta stoji iza odluke Centralne banke da zabrani upotrebu srpskog dinara i platnog prometa, Osmani je odgovorila da se iza toga ne krije nikakva specijalna poruka.

– Mjera nije protiv Srba, to nije odluka Vlade već nezavisne institucije Centralne banke Kosova koja je odvojena od Vlade. Problem je u komunikaciji i u tome kako je to saopšteno. Sve što smo uradili, uradili smo u saradnji sa našim partnerima –  naglasila je Osmani.

Sada je, prema njenim riječima, jedino ostalo da se vidi kako da se izađe iz ove situacije, a li da „postoji zajednički sporazum“ sa saveznicima o primjeni odluke CBK.

– Niko ne traži da odustanemo od te odluke koja ni ne spominje dinar, ali je važno da sjednemo i razgovaramo sa vladama i našim stranim partnerima –  naglasila je Osmani.

Ona je dodala da će se tokom prelaznog perioda voditi računa da Srbi na Kosovu imaju dovoljno vremena da dobiju sve informacije, otvore račune u bankama i „da budu sigurni da neće biti ugroženi“.

– Bilo bi smiješno da ne riješimo nešto ovako jednostavno, važno je samo da se to uvede na najbolji način za sve građane Kosova, bilo koje nacije  – istakla je Osmani.