Osnovano udruženje građana AGP, Spasojević: Robovski položaj radnika Crne Gore mora da prestane

    3 godine pre 799 pregleda Izvor: Vijesti
Predrag Spasojević

Sa ciljem stvaranja jake i velike zajednice građana koji žele bolju, prosperitetniju, bogatiju i pravdeniju državu osnovano je udruženje građana Autonomni građanski pokret (AGP).

To je saopštio Predrag Spasojević, koji je nakon osnivanja izabran za predsjednika AGP.

On je istakao da će se u tom Pokretu svaki pojedinac osjećati ugodno, zato što će udruživanjem u zajednicu dobiti mnogo, a ostaće svoj na svome.

„Cilj udruženja je zaštita prava građana u svim poljima, a naročito prava radnika i penzionera koja su krajnje ugrožena. Postojeće udruženje penzionera okuplja veliki broj članova, ali nažalost njihov položaj nije zbog toga mnogo bolji, odnosno kakav bi trebalo biti. Radnici su u potpunosti prepušteni poslodavcima koje niko posebno ne kontroliše niti sankcioniše. Sindikati su u potpunosti nemoćni da zaštite zaposlene koji nisu u sistemu sindikalnog organizovanja i ne pokušavaju da stvore sindikate u privatnom sektoru, što je i veoma teško. Robovski položaj radnika Crne Gore mora da prestane“, saopštio je Spasojević.

Istakao je da su formirali pravni tim od više advokata i pravnika koji će preduzeti sve zakonom dozvoljene radnje za zaštitu radnika, dok će se drugi dio Pokreta baviti alternativnim metodama borbe za ostvarivanje kvalitetnijeg položaja radnika.

„Položaj 150.000 radnika koji su nezaštićeni je naš prioritet, te pozivamo sve koji imaju problema na svom radnom mjestu da nam se obrate. Svim oblicima diskriminacije treba stati na put, naročito po osnovu političke, vjerske i nacionalne pripadnosti. Socijalna zaštita djece je na niskom nivou, počev od školstva koje praktično nije besplatno, preko vršnjačkog nasilja, bez pravog odgovora sistema na to. Stanje u crnogorskom društvu je veoma loše, to svi znamo, da ne trošimo riječi, prosvjeta, zdravstvo, pravosuđe, bezbjednost, kultura, ekologija, komunalne djelatnosti, privreda“, rekao je Spasojević poručujući da ih čeka mnogo posla.

„AGP će svojim djelovanjem zahtijevati da o najvažnijim pitanjima odlučuju građani, da građani biraju svoje predstavnike u Parlamentu direktno, da je svaka grana državne uprave nezavisna i da postoje mehanizmi uzajamne kontrole, da građani odluče da li će potok ili malu hidrocentralu, da li će vrtić ili park, pa sve do najvažnijih pitanja koja duboko dijele građane na ove i one. A postoje samo časni i pošteni građani i oni koji to nisu, druge podjele nema! Stvaramo čvrstu zajednicu koja se međusobno uvažava i pomaže, štiti i razumijeva. AGP je jak odgovor na slabu ponudu na društvenoj sceni Crne Gore. AGP-u je građananin sa njegovim potrebama na prvom mjestu“, saopštio je on pozivajući građane koji sa njima dijele ideju bolje i pravednije Crne Gore da se uključe u Pokret kako bi period društvenog oporavka bio što kraći i kvalitetni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: