Osuda napada na mirovnu aktivistkinju Sabinu Talović

    1 sedmica pre 1029 pregleda Izvor: pcnen.com

ANIMA– Centar za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora je najoštrije osudio “brutalni fizički napad na dugogodišnju mirovnu aktiviskinju Sabinu Talović”, koji se juče desio u Pljevljima. (Foto: Facebook)

“Taj napad ne predstavlja izolovani incident, već jedan u nizu napada na Sabinu u njenom gradu – Pljevljima – gdje se preko godinu dana divljačkim i nekažnjivim nacionalističkim ispadima narušava mir i sigurnost, a manjine trpe različite vidove nasilja. Državni organi do sada nisu našli adekvatan odgovor na ove izlive nacionalističkog iživljavanja, na učestale prijetnje i govor mržnje upućen građanima/kama muslimanske nacionalne i vjerske zajednice iz Pljevalja”, kaže se u reagovanju ANIMA.

ANIMA je pohvalila brzu intervenciju policije, ali smatra da se na tome ne smije stati.

“Vlast mora da obezbijedi sigurnost Sabine Talović i njene porodice koja je izložena dugogodišnjem targetiranju, maltretiranju, prozivkama i prijetnjama. Sabina je naša sestra, saborka i aktivistkinja koja je tu kada je najteže i najpotrebnije, i ova je država dužna da zaštiti one koje štite najugroženije”, poručuju iz ANIMA.

Iz ovog nevladinog udruženja apeluju na sve “da se urazume i da ne dozvole da se ovo ponovi”. “Nekažnjivost ne smije ostati pravilo! Danas je to bila Sabina, sjutra može biti bilo ko”.

Portal Vijesti je objavio juče da je policija u Pljevljima uhapsila Zorislava Lekovića (52) zbog sumnje da je napao aktivistkinju Sigurne ženske kuće Sabinu Talović i izvršnog direktora Umjetničke galerije “Vitomir Srbljanović” Belisa Pojatića.

Oni su, kako piše portal, htjeli da snime Lekovića dok je sa trobojkom u ruci prolazio glavnom gradskom ulicom. Nakon toga je napao policajce koji su pokušali da ga privedu.

Iz Uprave policije je saopšteno da je Z.L. na javnom mjestu, u ulici Kralja Petra I, vrijeđao dvije osobe po osnovu nacionalne pripadnosti i upućivao im prijetnje, a nakon čega je i fizički nasrnuo na jednu osobu.

Stranka pravde i pomirenja je ovim povodom pozvalaVladu Crne Gore, MUP, ANB, Skupštinu Crne Gore i predsjednika Crne Gore da “zakažu sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost i da utvrde mjere i postupke kojim bi se zaustavilo nacionalističko divljanje u Crnoj Gori obezbjedili mir i sigurnost za sve građane.”

Najnovije vijesti

Zov sukanja

30. novembra 2021. 16:39

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29667 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12967 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12326 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12002 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11811 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11105 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10527 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10375 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9086 pregleda
%d bloggers like this: