Otkrijte da li se prekomjerno znojite

    2 meseca pre 270 pregleda Izvor: rtcg.me

Kada je uobičajeno da se mnogo znojimo, a kada je to simptom nekog zdravstvenog problema?

Znojenje je prirodan proces našeg tijela, koji igra veliku ulogu u njegovom hlađenju, ali i eliminaciji toksina iz organizma. Međutim, prekomjerno znojenje ponekad je zaista prilično neprijatno, a ponekad je i znak bolesti za koju nijesmo ni znali da je imamo, piše Aktivni.si, a prenosi City Magazine.

Kad je znojenje normalno?

Količina znoja, koja važi za uobičajenu, prilično je promjenljiva i zavisi od pojedinca i njegovog načina života. Tijelo proizvodi veću količinu znoja kada je napolju vruće, kada smo nervozni, imamo temperaturu ili smo fizički aktivni. Znojenje se ponekad javlja i kada jedemo začinjenu hranu.

Stoga, ako vježbate ili se bavite fizičkim radom, a pritom to radite na višim temperaturama, možete očekivati i da se više oznojite.

Šta je prekomjerno znojenje?

Kada se znojimo mnogo više nego što je tijelu potrebno, to je prekomjerno znojenje ili hiperhidroza. Oko 3% stanovništva pati od ovog problema. Pošto ljudi imaju različite potrebe za znojenjem, takođe je teško procijeniti kada je znojenje zaista prekomjerno. Imajući to u vidu, stručnjaci ipak navode neke znakove koji mogu ukazivati na to da se pretjerano znojite:

Znojenje se javlja čak i kada niste aktivni i nije vam vruće;

Količina znoja se naglo povećava iz neobjašnjivih razloga;

Znojite se mnogo više od drugih koji su podjednako aktivni pod istim uslovima;

Primjećujete veliku količinu znojenja samo na određenim djelovima tijela.

Zašto se javlja prekomjerno znojenje?

Često se dešava da se ne može pronaći uzrok prekomjernog znojenja. Ponekad se fenomen može javiti zbog genetike, a u tom slučaju se prekomjerno znojenje najčešće javlja tokom puberteta. Znojenje na dlanovima i stopalima može se javiti i kod mlađe djece.

Iznenadno prekomjerno znojenje u odraslom dobu može biti posljedica određenih zdravstvenih problema, ljekova i promjena u tijelu. Najčešći uzroci prekomjernog znojenja su:

Frejev sindrom;

Uzimanje ljekova za dijabetes, bolesti štitne žlezde i visok krvni pritisak, kao i nekih antidepresiva;

Razne infekcije;

Određene vrste raka;

Bolesti srca ili pluća;

Menopauza.

Prekomjerno znojenje samo po sebi nije opasno, ali je još važnije obezbijediti adekvatnu hidrataciju. Ako sumnjate da je znojenje posljedica zdravstvenih problema, obratite se ljekaru, koji će moći da vas posavjetuje i naloži vam da uradite odgovarajuće testove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


PV Informer
%d bloggers like this: