Otvoren novi granični prelaz Ranče u Pljevljima

    1 godina pre 1357 pregleda Izvor: gov.me

Danas je zvanično otvoren novi granični prelaz Ranče u Pljevljima, za međunarodni drumski putnički i robni saobraćaj između Crne Gore i Republike Srbije, na putnom pravcu Pljevlja – Prijepolje.

Obraćajući se na svečanom otvaranju savremenog graničnog prelaza Ranče ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da se radi o projektu koji će doprinijeti jednostavnijem prelaženju državne granice, efikasnosti rada Granične policije i kvalitetnijem suzbijanju svih vidova prekograničnog kriminala. Na ovaj način pokazujemo da dajemo doprinos težnjama da naše granice učinimo sigurnim, u skladu sa standardima Evropske unije i Šengena, poručio je ministar.

foto: gov.me

Uz veliku zahvalnost našim evropskim partnerima, koji su omogućili realizaciju ovog projekta želim da naglasim da će otvaranje novog graničnog prelaza dodatno  doprinijeti smanjenju vremena zadržavanja i ubrzanju procedura vršenja granične kontrole, čime će se pozitivno uticati kako na bezbjednost tako i na  razvoj turizma.

Na svečanosti se obratio šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije Ingve Engstrom, koji je istakao da je EU doprinijela rekonstruciji ovog graničnog prelaza sa 2, 5 miliona eura, te da ovaj projekat predstavlja konkretan primjer kako fondovi EU pomažu Crnoj Gori u modernizaciji, a u korist građana.

foto: gov.me

„Unapređenje granične infrastrukture dio je napora EU da podrži Crnu Goru u težnjama na poboljšanju nadzora granice i  otkrivanju i sprečavanju kriminala. Crna Gora je važan partner u rješavanju migracionih izazova, te može računati na dalju podršku Evropske unije na planu upravljanja migracijom i granicama“, naveo je.