ОТВОРЕНО ПИСМО ПЉЕВАЉСКОГ ОДБОРА ЗА ОДБРАНУ ПРАВА СРПСКОГ НАРОДА МИЛОЈКУ СПАЈИЋУ

    10 meseci pre 1911 pregleda Izvor: PV Informer

Поштовани господине Спајићу,

Обраћамо Вам се у име пљеваљских Срба са захтјевом да обуставите овај и овакав дискриминаторски однос према интересима српског народа чије сте и политичке представнике, из крајње несхватљивих разлога, маргинализовали у процесу преговора за формирање 44. Владе Црне Горе.

Господине Спајићу,

Ви сте рођени Пљевљак, и вјерујемо да и сами знате које то обавезе, у оном суштинском, есхатолошком смислу, носи са собом. Пљевља су град богате историје, нашироко препозната по гостопримству и добрим домаћинима. Није пљеваљски, а поготово није српски, бавити се сплеткама и замешетељствима, онда када огромна већина грађана Црне Горе, а поготово Ваши Пљевљаци, презасићени неправдом, очекују радикални заокрет у односу на све оно што смо затекли, а што је проузроковало свеопшти морални суноврат. Није људски изневјерити свој народ. Народ жели другачији приступ политици, жели правду и извјесност, и то мора добити!

Примјећујемо да сте, као млад човјек који се форматирао као личност далеко од своје постојбине, помало и занешени сопственом уобразиљом о наводном историјском значају Ваше политике, и важности поступака, или како Ви то волите да кажете – реформи, које спроводите. Такође, упознати смо и са притисцима кроз које пролазите од стране одређених центара моћи – како оних из иностранства, тако и ових домаћих.

Одлично је српски народ осјетио на својој кожи, свих ових година, деценија, па и вјекова, како боли њихова брига према нама. Исто тако, одлично смо упознати како су завршили сви они који су под притисцима и уцјенама спроводили све њихове планове који су имали за циљ политичку ликвидацију српског народа и неограничену суспензију српских политичких права.

У овом тренутку, захваљујући Вашим бесконачним попуштањем, елементарна људска и грађанска права српског народа у Црној Гори су стављена на коцку. Темељни уговор, слободно изјашњавање на предстојећем попису, ћирилица, његовање српске традиције кроз васпитно-образовни систем и, генерално, у јавном животу, са људима којима се окружујете, а који су до јуче држали свијећу организованој криминалној банди Мила Ђукановића у свим непочинствима над српским народом, доведени су у питање.

Значи ли Вама, господине Спајићу, што су хиљаде Ваших суграђана српске националности подржале предсједничког кандидата Јакова Милатовића у другом кругу избора за предсједника Црне Горе? Узимате ли у обзир већинско нерасположење пљеваљског одбора Покрета Европа сад, ваших активиста и гласача, према таквом начину вођења политике? Да ли сте видјели километарску колону слободних Пљевљака? Слушате ли Ви, господине Спајићу, уопште своје народ?

Будите увјерени да ће српски народ одлучно и бескомпромисно одговорити уколико будете наставили овом странпутицом.

Посљедице ове дрскости осјетиће и Ваши партнери из Демократске Црне Горе којима није први пут да на српским гласовима спроводе несрпске политике након избора. Зато, позивамо функционере Демократа, прије свега господина Мома Копривицу, који се у више наврата представљао у јавности као Србин, да утиче на радикално монтенегринско крило у својој партији које, према нашим информацијама, предводи господин Борис Богдановић, и да спријечи даљу банализацију већинске изборне воље грађана. Уколико се господин Копривица, или сви остали функционери ове партије, оглуше о апел српског народа, онда ће нам бити јасно да било каквог поштеног договора са овом политичком организизацијом просто не може да буде, те да је ријеч о реинкарнацији оне, добро познате, мешетарске тактике некадашњег ДПС-а, у оквиру кога је својевремено Светозар Маровић делегиран за првог човјек за политичку комуникацију са Србима, изражавајући небројено пута вољу да се изађе у сусрет и српским националним правима.

Сви знамо како су радили. Знамо и како су завршили. Будите увјерени да ће њихову судбину дијелити и сви они који буду наставили њиховим путем.

ОДБОР ЗА ОДБРАНУ ПРАВА СРПСКОГ НАРОДА