Otvoreno posljednje poglavlje, EU upozorava na KAP, Montenegro erlajns i autoput

    2 sedmice pre 194 pregleda Izvor: pobjeda.me

Crna Gora otvorila je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu posljednje, osmo poglavlje, Konkurencija, u pregovorima s Evropskom unijom.

Iz Savjeta EU je ukazano da, iako je Agencija za zaštitu konkurencije procijenila da je državna pomoć Montenegro Erlajnsu i Uniprom KAP-u u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, takva pomoć bila nekompatibilna sa sporazumom.  Takođe se ukazuje i da je sa Sporazumom i stabilizaciji i pridruživanju nekompatibilna pomoć u finansiranju gradnje autoputa Bar- Boljare.

Kako se dodaje Crna Gora je uskladila svoje zakone sa zakonima EU koji se tiču poglavlja 8, izgradila adekvatne administrativne i pravosudne kapacitete u oblastima antitrusta, spajanja kompanija i kontrole državne pomoći.

Delegaciju EU predvodila je Irena Andrasi, stalna predstavnica Hrvatske koja predsjedava Savjetom EU, dok je cnrnogorsku delegaciju predvodio šef misije pri EU Bojan Šarkić.

Iz Savjeta su naveli da je EU temeljno ispitala spremnost Crne Gore za otvaranje ovog poglavlja. – Crna Gora mora nastaviti da napreduje u usklađivanju i sprovođenju zakona u ovom poglavlju. EU je notirala da postoje mjerila koja se moraju ispuniti za privremeno zatvaranje poglavlja. EU je podvukla da će posebnu pažnu posvetiti nadgledanju specifičnih pitanja koja su pomenuta. Monitoring napretka usklađivanja i sprovođenja pravne tekovine će se nastaviti kroz pregovore – saopšteno je iz Savjeta.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6047 pregleda