Ove sedmice onlajn, onda škole biraju između dva modela nastave

    1 mesec pre 158 pregleda Izvor: cdm.me

Drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori počelo je danas, a nastava će prvu sedmicu biti organizovana onlajn. Nakon prve sedmice onlajn nastave, škole će birati jedan od dva ponuđena modela u skladu sa svojim prostornim i kadrovskim kapacitetima.

Radni tim koji je obrazovala ministarka Vesna Bratić i koji je bio zadužen da pripremi organizaciju nastave tokom drugog polugodišta u skladu sa važećim epidemiloškim mjerama usvojio je preporuke o dva modela koji se predlažu osnovnim i srednjim školama.

Prvi model podrazumijeva da sva djeca idu u školu uz poštovanje epidemioloških mjera, što je ujedno i preporuka radnog tima Ministarstva svim školama koje imaju mogućnost za sprovođenje ovog modela.

Drugi model koji je predložen za osnovne škole nalaže da učenici prvog ciklusa (učenici prvog, drugog i trećeg razreda) obavezno prisustvuju nastavi u školi dok učenici ostalih razreda naizmjenično idu u školu.

Preporuka vezana za primjenu drugog modela u srednjim školama je da učenici četvrtog razreda obavezno idu u školu, dok se učenici ostalih razreda naizmjenično smjenjuju u školi.

Obaveza je da se praktični dio nastave održava, kako u školi, tako i kod poslodavca.

Što se tiče nastave za opšte-obrazovne predmete, ona će se izvoditi naizmjenično, dakle i u školama i onlajn. Kako će se koji model primjenjivati zavisi od samih škola.

Stav Radnog tima je da prepusti školama da odaberu model organizovanja nastave.

Ako uprave škola ne budu zadovoljne primjenjivanjem nekog modela u nastavi i ako se on u praksi pokaže nefunkcionalnim, ili ako dođe do promjene epidemiološke situacije, škole mogu da pređu na drugi model organizacije nastave.

“Najbolji model svakako, po pitanju kvaliteta održavanja nastave jeste da sva djeca budu u školi“, poručili su ranije iz Ministarstva.

Najnovije vijesti

PROGNOZA VREMENA – 3. MART

2. marta 2021. 20:22

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 15752 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8174 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7337 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6986 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6957 pregleda
%d bloggers like this: