Ovo je deset najčešćih grešaka koje pravimo pri vožnji automobila

    8 meseci pre 604 pregleda Izvor: dnevno.me

Mnogi od nas misle da znaju savršeno dobro voziti automobil te se često hvalimo kako smo ‘najbolji’ vozači, ali zapravo to je daleko od istine.

Postoji mnogo grešaka koje pravimo pri vožnji automobila. Neke od njih štete našem vozilu, dok neke nas mogu dovesti u opasnosti.

Ovo je 10 najčešćih koje pravimo pri vožnji automobila.

Držanje volana

Ne uče nas bez razloga u autoškoli da volan treba držati u položaju „9 i 3“, ako volan gledamo kao analogni sat, no dovoljno je da pogledate bilo koju osobu koja vas vozi i primijetićete da se toga pridržavaju samo rijetki.

Vožnja jednom rukom kao da smo upravo ispali iz hip-hop spota, držanje volana previsoko ili prenisko, pa čak i vožnja bez ruku, da, sigurni smo da ćete se naći u barem jednom od nabrojanih načina vožnje.

No, imajte na umu da je bilo koji od njih opasan i da vam znatno produžava vrijeme reakcije u opasnim situacijama.

Loše podešeni retrovizori

Kao i kod držanja volana, retrovizori ili vozačka ogledala su stvar koju obavezno morate provjeriti kad sjedate u automobil, a pogotovo ako niste jedini koji koristi to vozilo. Ogledala moraju biti pravilno podešena kako bi maksimalno smanjili mogućnost da vam se vozila koja nailaze sa zadnje strane nađu u mrtvom uglu i da ih ne vidite prilikom skretanja ili prestrojavanja u drugu traku. Pravilo podešavanja bočnih ogledala je da u njima vidite otprilike 1/4 vašeg automobila.

Upotreba dugih svjetala prilikom magle

Nije teško zaključiti da duga svjetla u magli samo još dodatno pogoršavaju situaciju. To se događa zbog toga što se svijetlost reflektuje od molekula vode u vazduhu i prilikom toga nam dodatno smanjuje vidljivost. U takvim situacijama koristite kratka svijetla, svjetla za maglu i prilagodite brzinu uslovima na putu.

Kočenje u krivinama

U najčešću grešku neiskusnih vozača spada i kočenje u samoj krivini, jer se prilikom toga težina prebacuje na prednji dio vozila, dok se zadnjim gumama smanjuje trakcija i može doći do zanošenja vozila. Ako morate prikočiti zbog krivine koja slijedi, to svakako uradite prije samog ulaska u krivinu jer bi se moglo dogoditi da vam „pobjegne“ zadnji dio i završite u kanalu.

Približavanje vozilu ispred

Mnogi od nas vole voziti iza drugog automobila tako da su praktično parkirani u njegovom ‘bunkeru’. No, dobar dio takvih vozača na teži je način naučio da je ovakav stil vožnje prilično opasan, a na kraju i skup jer je u skoro svim situacijama prilikom sudara kriv baš vozač koji je udario u zadnji dio drugog vozila. Budite oprezni, držite dovoljan razmak da uvijek imate vremena reagovati prilikom nepredviđene situacije.

Turiranje hladnog motora

Ako želite da vas automobil dugo služi, onda morate obratiti pažnju na određene stvari, a jedna od najvažnijih je da ne tjerate motor u visoke obrtaje dok automobil ne dođe na radnu tempraturu. Nemojte turirati motor u visoke obrtaje, pa čak ni previše naglo ubrzavati dok ulje u motoru ne postigne radnu tempraturu, u suprotnom rizikujete pretjerano trošenje djelova motora.

Vožnja nizbrdo s pritisnutim kvačilom

Još jedna klasična greška kod neiskusnih vozača koja može biti izuzetno opasna, a to je da se drži kvačilo prilikom spuštanja nizbrdo. Problem koji se tada javlja je taj da morate pretjerano koristiti kočnicu, što može dovesti do pregrijavanja i spaljivanja istih. Umjesto pritisnutog kvačila, ostavite automobil u brzini i poslužite se kočenjem motora, uz povremenu regulaciju brzine upotrebom kočnice.

Neravnomjerno kočenje

Uvijek se pametno služite kočnicom kako bi vožnja bila ugodna i sigurna za vas i ostale učesnike u saobraćaju. Mnogi od nas to rade pogrešno, pa dobrim dijelom koče lagano da bi na kraju shvatili da to nije bilo dovoljno i zatim nagaze prilično žestoko. Unaprijed predviđajte situacije, kočite ravnomjerno jer bi se moglo dogoditi da vas neko udari od iza.

Preglasna muzika

Znamo da je teško ne raspaliti muziku kad na radiju zasvira neki od vama omiljenih izvođača, no, naučno je dokazano da nas glasna muzika ometa prilikom vožnje i smanjuje nam koncentraciju na okolinu. Ostavite to ipak za izlaske vikendom.